От х:

Днес в x:

Хасково затапи Лукойл, иска бензин до 2 лв

Българинът е на път да се "самоубие" с бензин

Над 100 хасковски автомобила блокираха бензиностанция Лукойл на изхода от Хасково в посока Харманли, с искане да спре монопола на рафинерията при определяне цените на горивата в България. Протестът организиран от гражданско сдружение „Сила“ привлече стотици недоволни от ценовия диктат хасковлии. Те разположиха колите си така че отрязаха от света бензиностанцията и на практика и спряха работата от 1 до 4 часа.

Покрай сухото изгоря и мокрото. Цялото платно за излизане от Хасково по посока Е-80 стана неизползваемо за пътуващите на юг. Безпрецедентната блокада обаче бе получила пълно одобрение от местната власт, обясниха протестиращите.

„Стига с монопола“ крещяха по мегафон протестиращите докато обикаляха булевардите България и Съединение преди да се установят на крайната си точка-бензиностанцията на Лукойл. На водещата кола бе инсталирано чучело с пистолет насочен към слепоочието. Пистолетът бе устройството влизащо в бензиновата колонка с което се налива гориво в автомобилите.

„С тия цени не ни остава нищо друго освен да се самоубием. За кефа на монополистите“ обясни инициаторът на протеста Николай Драгиев. Според него някой се възползва от „кризата“ за да точи безконтролно от обикновения народ. И правителството позволява това.

Не може при еднакви цени на петрола в Щатите литърът да струва лев и 30ст, в Европа да е по-евтин, а в България по-скъп. Ако сме социална държава, цената на горивата трябва да бъде обвързана и с нивото на доходите на Българина, заяви Драгиев. Пределно поносимата цена на бензина трябва да не надвишава 2 лв, категорични бяха мнозинството протестиращи. И бяха убедени-може да стане, но при пълна либерализация на пазара на горивата.

Протестите се провеждат едновременно в цялата страна. Ще продължат до държавна намеса за регулиране на цените на горивата по примера на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, която осъществява държавния контрол върху цената на тока и водата.

Подробности с картина вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Бензиностанцията спря работа за три часа
Заварените коли на бензиностанцията заредиха...но не успяха да потеглят
Харманлийският път бе блокиран
Шествието обиколи града
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини