От х:

Днес в x:

ВиК: Вода до третия етаж значи цяло Узунджово на сухо

Гергана Георгиева до пресъхналата чешма

От няколко дни трите блокчета в Узунджово в така наречения Городок, са без вода. Още преди месеци чешмите на втория и третия етаж пресъхвали, но късно вечер все пак прокапвали. „Стояла съм до полунощ да пълня кофи и легени, а чешмата едва капе“, оплака се Гергана Георгиева, майка на две деца. Семейството е на третия, последен етаж.

В двата блока живеят 24 фамилии, повечето от тях имат малки деца и без вода животът им е обърнат в ад. „Аз лично ходя до селото, но съседите обикалят чак до Нова Надежда, където има чешми. Пълним в туби и бутилки, защото без вода не може“, обясниха живеещите.

Те многократно поставяли проблема пред двамата инкасатори, които засичат показанията на водомерите. „Казаха, че има повредена помпа, но в момента ВиК не може да я смени. И си караме така“, безнадеждно допълниха обитателите на двата блока.

„Няма такъв сигнал отпреди месеци“, категоричен бе шефът на район „Селски“ към ВиК Тошко Ангелов. „Повредената помпа я сменихме преди две седмици. Няколко дни я наблюдавахме, всичко беше наред. Едва тази сутрин получих нов сигнал, че в тези блокове са без вода и съм пратил всички свободни хора да търсят евентуална авария“, допълни шефът на района.

Според Ангелов обаче същинският проблем с тези триетажни постройки е, че са най-високите сгради в селото. „Ние можем да повишим налягането, но системата няма да го понесе и ще изгърми, а цялото Узунджово ще остане без вода. Така че засега лавираме на ръба – достатъчно високо налягане, за да имат вода на горните етажи, но под критичния праг, след който тръбите ще гръмнат и цялото село ще остане без вода“, обясни проблема той.

Кардиналното решение за живеещите в Городока според Ангелов е в монтирането на индивидуален хидрофор за всяка сграда. Цените им тръгват от 140 лева, зависи от необходимото потребление. „За целта обаче трябва хората да се организират сами и да си купят хидрофор. Ние ще съдействаме и ще го монтираме незабавно“, увери шефът на района.

Тодор Кръшков

Съседката й Зехра Мурад е в същата ситуация

Вода газим, жадни ходим
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини