От х:

Днес в x:

Проф. Биолчев:Наградата няма значение, имат читателите ви след време

Ели Видева, проф.Боян Биолчев, Ани Бурова и Иван Павлов (отляво надясно) на срещата с дебютантите

Наградата "Южна пролет" няма никакво значение. Наградата ви ще бъдат вашите читателите след време. Да успеете да оставите едно свое изречение в нечие съзнание. Това каза на среща с дебютантите председателят на журито в конкурса „Южна пролет“ проф. Боян Биолчев.

Той е участвал в литературния конкурс през 1976 година. Половината от отчетния доклад тогава бе посветен на мен. Решиха, че съм победители и ме изкараха навън. Имах 200 лева лични средства в джоба, толкова колкото получаваше победителят, и започнах да черпя.

Същата година обаче не връчиха награда за белетристика. Оказа се, че съм се самонаградил, сподели на младите автори професорът.

Той каза още, че обективната оценка на едно жури е сбор от субективности. И увери дебютантите, че не са се съобразявали с нищо друго освен с усещането им за литературност,с желанието да търсят най-доброто.

Според него в някои от дебютните книги личи самоцелен стремеж към експериментиране, амбиция за скандалност.

Авангардният бунт трябва да стъпва върху солидна ерудиция. Да бъдеш автор означава да си читател, да познаваш традицията, обърна се към младите професорът.

Поезията е откровено споделяне. Ако не си честен, личи и не можеш да хванеш читателя, каза на дебютантите поетесата Ели Видева, която е член на журито в конкурса. Тя посъветва младите

творци да търсят сериозен редактор, който да наруши тяхната гениалност в полза на думите.

Известният кинорежисьор Иван Павлов също участва в дискусията като член на журито в конкурса. Сред киносценариите, което прочетох имаше много плява. Човек трябва да бъде искрен, за да помага, обърна се към дебютантите той. Павлов посъветва участниците, които искат да пишат добри сценарии, да работят неотлъчно с режисьор.

На срещата в РБ "Христо Смирненски" присъства и друг член на журито литературният критик Ани Бурова.

Новите лаурати на конкурса „Южна пролет“ ще бъдат наградени на официална церемония в театър утре в 18.00 часа.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини