От х:

Днес в x:

Забраняват кешовите плащания на търговците

Плащанията над 15 000 лева задължително ще стават чрез банков превод или внасяне по платежна сметка, напомня от пресслужбата на НАП. Изискването важи дори и плащането да произтича от договор, сключен преди влизането в сила на новата разпоредба. Тя влезе в сила на 25 февруари тази година.

Новият закон забранява и плащания в брой под 15 000 лева, когато те са част от договор, чиято обща стойност надхвърля или е равна на прага от 15 000 лева. Така ще се ограничат възможностите за заобикаляне на нормите, като например плащанията по договор за доставка на стоки да бъдат разделени на 2 части, за да бъдат платени в брой.

Освен чрез банков превод, сумите над този праг ще могат да се внасят и по платежна сметка. Това на практика означава, че разплащанията ще могат да се извършват и чрез други платежни институции (като например пощенските оператори или системата Easypay), а не само чрез търговските банки.

Според нормите, ограниченията за плащания в брой няма да се отнасят за теглене и внасяне на пари в брой от и в собствени платежни сметки. Прагът от 15 000 лева няма да се взема предвид и при оперирането със сметки на недееспособни лица, както и на съпрузи и роднини по права линия.

НАП предупреждава, че при неспазване на забраната за големи плащания в брой, физическите лица са заплашени от глоба в размер на 25% от стойността на транзакцията, а фирмите - 50% имуществена санкция. При повторно нарушение глобата ще бъде двойна.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини