От х:

Днес в x:

ВиК склони - приема хасковската пречиствателна този месец

Пречиствателната станция най-после е готова

„Не може нещо построено за 20 млн евро да не заработи“. Това заяви шефът на хасковското ВиК инж. Петко Стойчев. Досега, в свои публични изяви той многократно изразяваше резервите си към приемането на станцията за отпадни води, заради очакваното драстично повишаване цената на водата. Между 40 и 50 стотинки на кубик по най-оптимистични прогнози.

Въпреки резервите си изразени по-рано, ВиК-началникът се подготвя за прием на хасковската пречиствателна станция през април.

Станцията вече има персонал. На работа са 14 души, които са на граждански договор към министерството на регионалното развитие и благоустройството. Все още няма началник. Станцията има издаден акт 15., тоест обектът е напълно завършена и е изпълнен съобразно заложените инвестиционни планове и цели. Актът се издава след успешно завършени изпитания, измервания и други дейности които доказват че обекта е годен за ползване.

Все още се чака акт 16 известен като разрешение за ползване. По разчетите на министър Росен Плевнелиев, огласени при откриване на димитровградската пречиствателна станция на 11-ти януари 2011 г, хасковската трябва да бъде приета от стопанина си ВиК през април.

„Може би няма да смогнем до април“ коментира г-н Стойчев, но не отрече че е въпрос на време, при това малко, станцията да заработи. Тогава ще стане ясно и окончателното поскъпване на водата. За Димитровград то бе 28 стотинки на кубик.

Пречиствателната станция за отпадни води край Хасково, бе изпълнена съгласно проект на МРРБ финансиран от Европейската банка на стойност 20 млн евро. През ноември м.г бяха проведени технически изпитания, които завършиха с авария и пострадал работник. Очевидно изпитанията са били повторени. Успешно.

Г.Христов

От времето когато се тестваше-тайно и неуспешно
Сега всичко по техническата част е О.К.
О.К. е и инж. Стойчев. Приема
Нещо построено за 20 млн € трябва да работи
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини