От х:

Днес в x:

Женски кахъри: Мъжете в хасковско с 5 500 по-малко

Сред многобройните проблеми на българската, в частност хасковската жена, е и драстичното намаляване на броя на мъжете. По данни от националното преброяване през февруари, силния пол е с 5 500 по-малко от дамите-118 311 срещу 123 719. Според директорът на местната статистика Наско Нанев, дисбаланса е съществувал винаги, но за пръв път ножицата се е разтворила толкова. Нанев обаче успокои, че тенденцията е валидна в световен мащаб. От цялата планета, само в Индия мъжете били повече. Нещо което едва ли топли хасковлиийки, освен ако не са решили да емигрират в Индия.

Емиграция в чужбина и повишена смъртност сред силния пол са причина за неравнопоставеността. Дори и когато на гурбет отиват по цели семейства, първо тръгва мъжът. Жените пък живеят с около 5 години повече от мъжете.

Бодрата смяна, която идва от родилното също засилва тенденцията. За миналата 2010-та година са се родили 533 момиченца срещу 525 момченца. С момиченце започна и 2011-та година. За първите три месеца на тази година в хасковското АГО също проплакват повече бебета от нежния пол, потвърди шефът на отделението д-р Стефка Христова.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини