От х:

Днес в x:

Неосигурени вътрят МБАЛ. Депутат договори 4 млн. за града си. Преглед на регионалния печат

В Димитровград: АПИ дава 800 бона за околовръстното, обещава 4 млн", над главата в "Новинар Юг". Парите са приготвени в бюджета на агенция пътна инфраструктура, само трябва да се парафира договора между кмета на общината Стефан Димитров и самата Агенция. Средствата ще отидат за основна реконструкция и подмяна на асфалта на 3.4-километровата отсечка, която поема целия търговски и пътнически трафик и затова е в окаяно състояние.Проблемът е от години.

С основна заслуга за щастливата развръзка е местният депутат Иво Димов. Още на миналогодишните протести на димитровградчани срещу разбития околовръстен път, той си обеща да се заеме и реши случая. По-добре късно отколкото никога.

"На тезгяха 15 дка в Баните за 360 000". Става дума за три парцела, приблизително равни. Всеки  от тях предлаган от частен съдебен изпълнител за по 120 хиляди лева. Парцелите били на пъпа на центъра на селото.

"Япоското цунами свали цените на скрапа" Земетресенията в Япония поевтинили изкупуването на българските черни и цветни метали с 10 до 15 %, сериозно твърди Янко Велев който има бизснес със скрап в областният град.

"554 неосигурени вътрят МБАЛ с 262 хил. лв", чело на вестника. Толкова са посетили хасковската болница за миналата година. Обичайно цифрата е двойно по голяма. Но и тези 554 стигат. Дори по минимална цена на клинична птека от 300 лв, те са овътрили годишно болницата с четвърт милион/262 000/ лв. Наскоро Haskovo.net отрази случай с неосигурен пациент от община Свиленград, чиято клинична пътека е 2 хиляди лева! Има и по -скъпи пътеки. При подобна сметка болницата влиза с повече от милион всяка година. Това са горе долу два средно месечни бюджета. Платени от нас, тоест здравно осигурени граждани. За правото да лекуват неосигурени, в болницата си "плащат" всеки месец с минималните заплати които получават.

Равносметката е по повод денят на здравеопазването 7-ми април който е професионален парзник на лекарите. Тъй като в България само протестите май оправят нещата, препоръчваме на ръководството на МБАЛ да последва светлия пример на община Хасково и да затвори врати в знак на протест. Нито от Касата ще ги проверяват непрекъснато, нито ще продължи държавата да не им обръщат внимание. А иначе излиза, че проблемите на асфалтирането в Хасково  и строителните му фирми са по-важни от местното здравеопазване.

На страница 7-ма-четете повече за музеят с муниции на Филип 2-ри. Това е бащата на Александър Македонски.

Случаят Лещански, който "разтресе" Хасково преди години отново стана актуален покрай земетресенията в Япония. Четиво за Южна пролет. Всичко това на вътрешните страници.

"Сбъркана карта закрива единствената ферма за бизони у нас", чело на "Хасковска Марица". Фермата е на бившия председател на Обс Хасково Илиян Василев. Той отглежда около 200 бизона в Тополовградско. Според Държавен фонд Земеделие обаче, земята не се използвала, тоест фермата която е субсидирана от държавата, не работи. Чиновниците искат обратно всички субсидии които са били изплащани от 2008-ма година насам. Горе долу към половин милион. В страната има близо 5000 стопани с неправомерно получени субсидии, според ДФ "Земеделие".

"Кметството заключено за граждани, но не за всички". Екип на вестинка е дебнел за това кои влизат и кои излизат от кметството. Имало е и от първите и от вторите. Кой кой е , не става ясно. Джипа на кмета стоял от вчера пред общината. Това е статията вкратце.

"Баба Мата си чака 3 млн от Хасково"-над главата. По документи фирма Европът, която блокира парите на община Хасково, е на Александър Паскалев и на 79 годишната Мата Папратилова. Тя е майка на един от съратниците на Златко Марчев, Кузман Кузманов. Скромната женица, която цял живот работи земята, вчера е била притеснявана от екип на вестника с въпроси за запора на сметките на общината и откъде Георги Иванов ще намери 3 млн лева да и се  издължи. Всички в харманлийското село Бисер били загрижени за това-откъде хасковският кмет ще намери пари, да плати на бабата.

Понякога "Преглед на печата" е тежко задължение.

"Ваня от Бисер започна работа". Ваня, пак от село Бисер, Харманлийско, е първият човек с присъдено сърце в региона. Тя ще е библиотекар на селското читалище.

"Парадокс: лекари не издават свидетелство на малтретирани" на стр.3-та. Докато търсят кой да стори това, свидетелствата от насилие изчезват. От това се жалва някаква организация за Джендър изследвания, известна с чопленето на домашното насилие в региона.

"3.60 лв за кубик вода били социално поносими". Слава богу никъде в региона водата не става толкова "социално поносима". Новината, поне за димитровградчани, е че водата им окончателно ще скочи на 1.55 без ДДС и това ще стане някъде към 2013-та година. В момента тя е 1.27 лв за кубик. Поскъпването е заради влизане в експлоатация на новата пречиствателна станция.

Това бе от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини