От х:

Днес в x:

В МБАЛ Хасково: Нито лев за апаратура от 2 години

Ръкостискането между държавата и хасковската болница засега не е плодотворно

Нито лев целева субсидия за нова апаратура не е получила хасковската многопрофилна болница от близо две години. Това обобщи замшефът на хасковската многопрофилна болница д-р Мариян Запрянов за Деня на здравето-7-ми април. Това се счита за професионалния празник на лекарите по света от 1950-та година насам.

Няма много за празнуване в здравеопазването, признаха лекари. Днес близо 600-те медици работещи в областната болница се събраха в администразията за да отпразнуват скромно професионалният си празник. Пиха по чаша вино между двете смени и побързаха обратно към работните си места.  Със странно примирение, избегнаха да коментират проблемите си. Че има такива си пролича и от спонтанна реплика на медсестра към началникът д-р Тодор Пандов: „Имахме нужда докторе, да поразпуснем малко“.

Пандов поздрави поотделно всеки свой служител и на свой ред прие поздрави от гостите на болницата. Сред тях бе и областният Румен Данев. „Хората ми заслужават да бъдат почетени. Работят здраво в тежка ситуация“ лаконично коментира Пандов. А ситуацията наистина е „сложна“. При липса на нова апаратура, лекарите разчитат най-вече на опита и знанията си в борбата с болестите. А те, опита и знанията, стават все по-малко платени.

Със средно месечен бюджет от около 700 хиляди лева, болницата поне не генерира нови задължения, прояви оптимизъм д-р Мариян Запрянов. Той обаче призна, че с тези пари могат само да плащат лекарства, ток, вода и минимални заплати, без клинични пътеки. Трябват поне 900 хиляди на месец за да се подобри положението за работещите и да се погасява милионните задължения на болницата. Благодарение и на хепатитната епидемия, МБАЛ стопи дългът си от 6.7 на 6.2 млн лева. Понякога обаче епидемиите вкарват заведението в повече дългове, ако се орежат очакваните пари. Справка-морбилите през миналата година.

Как хасковските лекари се справят във време на безпрецедентна криза в здравеопазването-вижте в нашия видеорепортаж.

Г.Христов

Скромно тържество отбеляза професионалния празник на хасковските лекари

Снимка за спомен от персонала на "Нервно"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини