От х:

Днес в x:

По Великден без бонуси за работещите

Няма да има бонуси за повечето работещи по Великденските празници. Това показват проучване сред българския бизнес, направено по поръчка на bTV, предаде АСН.

Проучването, извършено от Българската търговско-промишлената палата, показва, че близо 60 на сто от фирмите няма да раздадат бонуси за предстоящите Великденски празници. Бизнесът си запазват възможността за бонуси по Коледа и Нова година, когато традиционно и очакванията на служителите са по-големи.

Мениджърите казват, че това е несигурната икономическа обстановка в страната. Повечето компании не са оптимисти, че в близко бъдеще ще успеят да увеличат оборотите и печалбите си. Едва 35 на сто очакват ръст в продажбите, но дори и там липсва оптимизъм за великденски бонуси.

Част от фирмите в страната казват, че тепърва планират да освобождават персонал и нямат възможност да раздадат бонуси на тези, които остават. Други предприятия пък все още са притиснати от кредити и изплащането на вноските сега не им позволява допълнителни стимули за работниците:

„Имаме за съжаление доста фирми, които казват бихме желали, но не можем в този момент да го направим", каза Цветан Симеонов, председател на БТПП.

„По-високият ръст на горивата в очакване на по-високи цени на енергия, газ и ръстът в храните - всичко това прави работодателите предпазливи”, каза зам.-председателят на БСК Камен Колев.

Дори и в сектори, които се смята, че са слабо засегнати от кризата, като фармацията признават, че тази година парите няма да стигнат не само за цяла заплата, но дори и за скромна добавка за празниците.

„Определени категории от сектора на козметика и хранителни добавки не се представят както предната година, така че в тази връзка не мога да кажа, че ситуацията е подходяща за раздаване на бонуси на база на празниците”, каза Красимир Славчев, мениджър на аптеки.

Икономистите казват, че за по-голямата част от работещите у нас бонусът за празници няма да се върне скоро като масова практика - така както беше преди кризата.

„Нито инвестициите идват в страната, нито ресурсът е евтин от банките, нито пък хората потребяват и създават търсене. Надяваме се, че това ще се случи в средносрочен период едва ли ще стане до края на годината”, каза икономистът Петър Ганев.

Aко тази прогноза не се сбъдне, не е изключено и коледният бонус за падне жертва на кризата, за трета поредна година.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини