От х:

Днес в x:

Работодатели и синдикати не се разбраха за минималната заплата

"Работодателите не споделят предложението на синдикатите за ръст на минималната работна заплата от средата на тази година. Смятаме, че трябва да се върви отново по пътя на договаряне на препоръчителни прагове, минималния осигурителен доход за различни професии и браншове".

Това каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, което се състоя по повод искането на синдикатите за повишаване на доходите от 1 юли. цитиран от агенция Фокус.

Работодателите продължават да твърдят, че ръстът на заплатите е прокризисна мярка в условията на криза и бизнесът ще реагира на това със закриването на работни места. По думите на Васил Велев синдикатите са представили предложенията във връзка със създалата се ситуация с цените на стоките. Проблемите не са били дискутирани по същество, за да се даде време на работодателите и правителството да се запознаят подробно с предложенията. В срок до две седмици комисиите към НСТС трябва да оформят позиция по предложенията на синдикатите.

"Ние приемаме предложението на синдикатите да се започне разговор за препоръчителен индекс за нарастване на доходите. Предлагаме индексът да бъде диференциран по браншове, отрасли, тъй като картината е много различна в различните сектори – в някои сектори има ръст на продажбите, в други продължава застоят", каза Велев.

Работодателите подкрепят предложението да се анализира работата на регулиращите органи - ДКЕВР, Комисията за регулиране на съобщенията, тъй като в една пазарна икономика начинът за влияние на цените е конкуренцията и нейната защита. Друго предложение е да се потърсят пазарни методи за ограничаване на ръста на цените, към което работодателите се отнасят с разбиране, но и със скептицизъм.

Цветан Симеонов, председател на Търговско-промишлената палата, също заяви, че е нереалистично вдигането на индекса за увеличаване на работните заплати. "И ние искаме да видим хората в България с по-високи доходи, по-висока покупателна способност, и ние не желаем да виждаме пенсионерите с толкова ниски пенсии, но към тези неща трябва да се подхожда отговорно", заяви Симеонов.

"Индексът за увеличение на работните заплати е твърде свободно предложение. Ние ще препоръчаме и ще вървим към това договарянето да става на ниво предприятие, за да се отчетат възможностите на предприятието. Чудесно ще бъде, ако се постигне договаряне на ниво бранш, но според оценките на анализаторите мерките за повишаване на индекса са нереалистични и ще бъдат популистка мярка без реални резултати", заяви Симеонов.

Алексей Петров, който също участва в днешното заседание на НСТС в качеството си на директор на Съюза за стопанска инициатива, каза, че е "радостното, че тристранният диалог влезе в дневния ред на хората. Лично аз бях приятни изненадан от предложенията на синдикатите и анализа, който предоставиха".

"Също бях впечатлен и от предложението на г-н Пламен Димитров за създаване на тристранен секратариат. Ние имахме почти същото предложение – да се създаде паралелен екип, за да се координира тристранното сътрудничество и по този начин да се балансира интереса за по-ефективна работа. Трябва да се насочат усилия към главната цел, която е излизането от тази ситуация, в която се намира страната ни", каза Алексей Петров.

"Трябва да се създаде среда, в която по-малко да се намесва държавата в пазарната икономика и оттам може да се постигне, онази конкурентност, която задоволява намаляване на цените. Има един феномен, който е свързан с това, че понякога с действие или бездействие на държавата по странен начин тя фаворизира отделни субекти и оттам се появява един монополен натиск. Единственото, което държавата трябва да направи, е просто да се оттегли от това вмешателство", каза Алексей Петров. Той посочи, че подобно фаворизиране от страна на държавата има при стоките от първа необходимост, лекарствата и на други места.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини