От х:

Днес в x:

Д-р Пейчев спаси хасковския ОАРИЛ, Спешното-треторазрядно

Д-р Първан Пейчев

Досегашният шеф на отделението по хемодиализа д-р Първан Пейчев спаси съществуването на хасковският ОАРИЛ след като се съгласи да бъде назначен на щат в него. Острата нужда от реаниматори заплашваше отделението да остане без разрешение за работа. Щатната бройка лекари в него падна под минимума от 5 души след напускането на д-р Ламбардова, а отскоро и на д-р Стамболов. Пейчев обаче спаси положението още повече че има и нужната специалност да работи в отделението за анестезия, реанимация и интензивно лечение /ОАРИЛ/.

На негово място като шеф на хемодиализата остава дългогодишният му помощник д-р Владимир Попилиев, поясни шефът на МБАЛ Хасково, д-р Пандов.

Спешното отделение на болницата остава на най-ниското/1-во/ от трите нива на компетентност в болничната помощ. Отделението на д-р Кючуков остана единственото от 16 отделения на МБАЛ което получава тази оценка. „Никой не иска да работи в Спешно, какво да правя?!“ риторично попита Пандов, който от април миналата върти лекари от други отделения за дежурства в спешно. За второ ниво обаче са необходими минимум 4-ма щатни лекари. В момента са двама. Така спешното остава на ниво, характерно за общинските болници, което според Пандов не е фатално. Спешният портал в хасковската болница е единственият в областта.

Линейките вече ще карат пациентите до най-близкото лечебно заведение, където могат да получат квалифицирана помощ, независимо в коя област се намира. Това гласят инструкциите на МЗ разпратени до Центровете за спешна помощ, болници и РЗИ. Досега линейките осъществявали транспорта само на територията на съответната област, като при излизането от нея ги чакала линейка от областта, която поема пациента. И д-р Пандов и шефът на ЦСМП д-р Петя Радева категорично отрекоха да е имало подобна практика в хасковско.

Не е ясно обаче кой ще транспортира пациента. Досега това бяха линейките на д-р Радева, но след като бяха отрязани от изпълнение на „несвойствени“ дейности, се предполага, че транспорта ще е грижа на линейките на съответната болница.

Г.Христов

ОАРИЛ ще продължи да съществува
Липсата на апаратура и лекари оставя спешното на най-ниското ниво на компетентност
Хемодиализата вече е с нов шеф
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини