От х:

Днес в x:

Да купуваме ли жилище с кредит?

Актуалните въпроси, които вълнуват  хората, желаещи  да закупят жилище с кредит

Несъмнено финансовата криза оказа огромно влияние както върху пазара на жилищни кредити у нас, така и върху имотния пазар. Поради настъпилите промени много хора замразиха плановете си за закупуване на жилище с кредит. С падането на цените на имотите все повече хора обмислят варианта  да закупят жилище, финансирано с кредит. Много от тях обаче не знаят какво се случва в момента на пазара на кредити. Ето отговори на някои от актуалните въпроси, които вълнуват хората, които проучват възможностите за нов дом с кредит:

Банките отпускат ли вече кредити?

Реално кредитирането не е спирало, въпреки че офертите на някои от банките не предразполагаха клиентите. За разлика от преди две години, банките завишиха критериите и изискванията към кандидатите. Въпреки тази обща тенденция, все още има възможности за преговори и гъвкавост при вземане на решение.

Паднаха ли вече лихвите и ще се качват ли отново?

Определено може да се говори за тенденция за понижаване на цената на жилищните и ипотечните кредити. През 2010 година трайно се установи тенденция към понижаване на лихвите, като цената /ГПР/ на този вид кредити се понижи с над 1 %. Нивата от преди 2 години все още не са достигнати и трудно може да се прогнозира дали ще бъдат достигнати скоро.

Да чакаме ли да падне още цената на кредита, скъпо ли е в момента да купуваме имот с кредит?

Дали е скъпо в момента да се купува имот с кредит, зависи както от цената на кредита, така и от цената на имота. Кредитите са имали и по-ниски цени. В момента условията на банките зависят от различни фактори, които да намалят допълнително лихвата: например ползване на допълнителни банкови услуги, превод на работна заплата, размера на кредита спрямо имота, достъп до преференциални оферти.

Но от друга страна по-високите лихви се компенсират с по-ниските цени на недвижимите имоти. Лихвата по кредита не е константа във времето, би могла да се променя и в посока на увеличаване, и на намаляване при правилен избор на банка и кредит.

Вярно ли е, че банките не отпускат кредити за панелни жилища?

Не, не е вярно. Финансират се, и в момента тези жилища са много търсени,  поради ниската цена и по-голямата  квадратура, в сравнение с новото строителство - особено за хора  с по-ограничен бюджет.

Това са част от първоначалните въпроси, които вълнуват хората. При по-сериозно намерие за закупуване на жилище с кредит бъдещите кредитоискатели трябва да се запознаят в подробности с цялата процедура, банкови оферти, особености при разглеждане на доходи и обезпечение. Това гарантира информирано решение и правилен избор в дългосрочен план.

Автор: Цветанка Георгиева, Оперативен директор на Кредитланд, Българският кредитен посредник

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    Кредитен консултант
    0 0
    14:11, 21 авг 2024
    Този пост отлично подчертава важността на информирания избор при тегленето на кредит и ролята на кредитния консултант в този процес. Особено полезно е, че постът напомня за значението на редовната консултация с експерт, което може да спести средства и време на кредитополучателите.Кредитен консултант
Последни новини