От х:

Днес в x:

Марчев: 80-те бона за китки не са за китки

Златко Марчев

80-те хиляди лева за представителни разходи, които Общинският съвет си гласува в понеделник, не са за представителни разходи. Това заяви пред Haskovo.net общинският съветник Златко Марчев, който е член на постоянната комисия по бюджет и финанси, вносител на предложението. „Те са за външни експерти, на които е редно да се плати“, обясни Марчев.

На редовното си заседание в понеделник ОбС гласува 85 000 лева за представителни разходи, от които 80 бона за Съвета и 5 – за кмета.

Сумата е увеличена драстично в сравнение с първоначално предложеното в проектобюджета от кмета Георги Иванов. Той бе предвидил 35 000 лева за представителни разходи, от които 30 – за администрацията и 5 – за ОбС. На редовното си заседание (преди провалената заради липса на кворум сесия) бюджетната комисия намали сумата на 15 000 лева и смени приоритетите – 10 бона за ОбС и 5 за кмета.

Съвсем изненадващо в понеделник, 7 март, бе внесено трето предложение – за 85 000 лева. Оказа се, че в неделя, 6 март, е имало друго заседание на въпросната комисия, на която било решено драстичното увеличение на сумата.

Новият размер на „представителните разходи“ шокира мнозина. Кметът Георги Иванов дори заподозря, че с тези пари ще се финансира предизборната кампания.

„Тези пари не са нито за китки, нито за софри. Те са за експертни услуги, защото един общински съветник не може да разбира от всичко“, обясни Марчев. Той допълни, че с тях ще се плаща за консултации и експертна помощ за съветниците. „Освен това не е казано, че те ще бъдат похарчени изцяло“, добави той.

Секретарят на бюджетната комисия Сена Радева, която лично внесе предложението в залата на ОбС, обясни, че не е присъствала на заседанието в неделя и не е запознатата с мотивите на колегите си. Но пък пое личен ангажимент при отчитането на тези пари да даде сметка за всяка стотинка.

Друг член на комисията – Иван Иванов, пък научи от Haskovo.net, че в последния от празничните дни е имало такова заседание. „Никой не ме е уведомил“, каза той.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини