От х:

Днес в x:

Подигравка: Изкупуват тютюн на 2.50

Притиснати от безизходицата, стопаните подписват новите договори

Предлаганите цени за тютюна са подигравка, възмутиха се производители на културата в началото на кампанията по сключване на договори за реколта 2011-та година. Разценките са за между 2.50 до 4.50 за килограм. На тези цени била продадена и реколта 2010-та година, свидетелстват стопани от селата Долно и Горно Воеводино и Маслинова. Днес при тях бяха представители на шуменската фирма Мисириан, която предлагаше новите контракти.

Повечето стопани подписваха. „По добре с малко отколкото без хич“ свиваха безпомощно рамене селяните. Считаните за добри цени, от 5 до 7 лв за кило, които избиват разходите и остават минимална печалба, остават блян. „Повече от 4.50, и то рядко, не ни е предлагано, свидетелства и кметът на Маслиново Недялко Петков. Идеята на правителството, производителите да се обединяват и да си търсят по-добри цени, се посреща с недоумение- „къде да ги търсим-всички са едни и същи“.

Свикнали на нищета, хората от село все пак откриват и нещо хубаво-старият им тютюн е вече изкупен, а в други села стоката още залежавала. Маслиново обаче произвежда малки количества-около 10 тона. Ниските цени се преглъщат някак, защото жителите разчитат и на голямата земеделска кооперация със съседните Долно и Горно Воеводино. В други села обаче тютюнът е единственото препитание, а 2.50 „не стига дори да се изхраниш“.

Стопаните обаче са се отчаяли от протести. Въпреки големият протест-шествие на производители от региона в края на януари, нищо за производителите не се промени. Поне не към по-добро.

Г.Христов

Колкото и да е хубав тютюна, не се предлагат повече от 4.50 за кило
На село работят тютюн от ранни зори до късни доби. Ежедневно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини