От х:

Днес в x:

Земеделци без субсидии, пенсионери без пенсии. Преглед на регионалния печат

"2900 земеделци без субсидии" алармира "Новинар юг" от първа страница. Толкова са земеделските производители от региона, които не са подали заявления за финансово подпомагане. Крайният срок е 25-ти март, а по закон той не може да бъде продължаван, предупреждава шефът на областна дирекция "Земеделие" Дора Ангелова.

В Тополовград: "Арестуваха дознател с 200 лв подкуп". В Димитровград: "Криминална и БОП хванаха 69 мастербокса контрабанда"-на криминалната страница. Там научаваме, че делото срещу хасковският депутат Емилия Масларова е започнало с фалстарт. Тоест въобще не е тръгнало защото един от подсъдимите по него не е получил в срок обвинителния си акт. Масларова е съдена за присвояване на 11 млн лева.

"Комисар Вълчев-шеф на пожарната и гражданска защита" Шефът на пожарната оглави и гражданска защита в поредното преструкториране на службите. Досегашният шеф на ГЗ, Людмил Иванов става началник на отдела за превантивна дейност.

"Кметът Иванов: Бюджетът е циничен връщам го на Обс" на страница втора. Под почти пълно копие на заглавието от вчера в Haskovo.net, в подобен ред се изброяват и причините за решението на градоначалника-в бюджета не са залегнали плащания към министерството на екологията за управлението на твърдите битови отпадъци, гласувани са пари за корекцията на река Хасковска, а тя вече е направена, парите от даренията се пренасочват за други пера, а така се гази волята на дарителите и т.н. И накрая като заключение-измененият бюджет няма как да бъде изпълнен. В края на обширната статия, кметът отправя интересно обвинение-съветниците си гласували по 80 хиляди лева представителни разходи. Това  били пари за предизборната им кампания, предполага Г.Иванов.

Сред аргументите на градоначалника срещу бюджета изпъква един и може би затова е обособен в отделна дописка. Корекцията на капиталовите разходи за миналата година бе гласуван  по нерегламентиран от закона начин-с вдигане на ръка. В информацията под заглавие "Новото мнозинство сгафило гласуване" се обяснява че приемането на всяко решение свързано с финанси се прави с поименно гласуване. Това е едно от процедурните нарушения заради които може да се оспорва решението на общинския съвет и кметът ще се възползва от него. Впрочем пак  за процедурни нарушения областният Данев върна предишното решение на Обс с което се приемаше отчета за бюджет 2010. Процедурата стана по-важна от дебатите по същество.

"Разследващ полицай спипан с подкуп" заглавие над главата в "Хасковска Марица". Полицаят е от Тополовград. Приел 200 лв от лице обявено за общодържавно издирване, за да "помогне" в започващото досъдебно производство.

"Стига си тия блокчета за бедни искаме улици" чело на вестника. Данъкоплатци  от кварталите Бадема и Орфей 3, се надявали и на техните улици да изгрее слънце, тоест да се види асфалт. Защото на всички им писнало да си чакат реда. И да слушат за строеж на блокчета за социално слаби.

Чували сме и други лозунги: "Стига с това асфалтиране, помислете за бедните!". В това отношение, скорошният социализъм бе ненадминат майстор, а бившите комунисти-творци!

"Нови пенсионери: Чакаме 6 месеца решения". Решенията за размера на пенсиите се бавят по 6 месеца, през това време новите пенсионери получават малки суми. Читателски сигнал до "Марица" е разследван от вестника. Конкретното лице е Златка Димитрова, която от 6 месеца чака да бъде определен пълният размер на пенсията. През това време получава суми от порядъка на 130 лв. Законът обаче допуска този 6 месечен период и НОИ се възползват от него до последният ден. Щото чиновниците там са много заети и нямат време да помислят как хората ще живеят със 130 лв на месец.

Първото нещо което е направил Мао Дзе Дун по време на неговата революция в Китай е било да събере на един площад чиновниците и да ги разстреля. Разбирам как му е хрумнало.

Темата на броя е на стр.4-та. "Промени в Бюджета разбуниха Екопрогрес". Общинското предприятие се канеше да кара през годината с 3 млн лева, ама му взеха близо милион. Няма да оставим Хасково непочистен, кани се шефът Коста Сарджев. Решението 950 хиляди лева от сумите за поддържане на парковете в Хасково да отидат за ремонт на градският стадион бе коментирано от Сарджев така: "на гол тумбак чифте пищови".

Обратната страна на медала е че от доста време има подозрения,  че част от дейността на Екопрогрес се дублира с тази на сметопочистващата фирма Титан и следователно, необходимите суми за общинското предприятие са изкуствено завишавани.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини