От х:

Днес в x:

Стените излишни: Пълна забрана за пушене в баровете от 2012 год

Разделящите стъклени стени ще станат излишни

Абсолютно безмислени ще се окажат догодина непроницаемите стени с които барове и ресторанти се разделиха на места за пушачи и непушачи. Правителството подготвя законодателство според което от 2012-та година ще се въведе ПЪЛНА забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, информират от пресцентъра на здравното министерство. Съгласно сега действащата нормативна база, питейните и хранителни заведения с до 50 кв метра търговска площ могат да избират дали да са само за пушачи или само за непушачи. По големите обекти пък трябва да се преградят задължително на две помещения, като мястото за непушещите трябва да е по-голямо.

В Хасково поне 6 заведения се принудиха да преградят с масивни стъклени стени търговската си площ, след поредица от глоби наложени от здравната инспекция. Инвестицията се оценява от собствениците на минимум 3-4 хиляди лева. Отделно, допълниха те, това им проваля масовите мероприятия, например сватби, тъй като хората не желаят да бъдат настанявани в на практика две отделни помещения.

Други заведения пък избраха да са само за едните или само за другите и...загубиха част от клиентелата си. По закон, в заведение само за пушачи например, не трябва да влизат лица под 18 години. Това доведе до абсурда в сладкарници да не влизат деца, след като собствениците се пререгистрираха като кафе-аперитиви и избраха вътре да се пуши. Клиенти които пък пушат в заведение за непушачи, подлежат на персонална глоба започваща от 50 лв.

Сред мерките за ограничаване на пушенето, предвиж дани от правителството са и ограничаването на реклама на тютюневи изделия. Забраняват се произвеждане и разпространения на лакомства във формите на цигари, поставянето на техни изображания по лавки и магазини. Също така трябва да се ограничи пушенето в българските филми и предавания. Производителите на цигари трябва да отчитат какви средства дават за реклама, забранява им се спонсорирането на социални дейности, вероятно и спорт.

Най-лошата новина е накрая: Националната стратегия за ограничаване на тютюнопушенето предвижда в следващите две години да се запазят високите цени на цигарите.

Г.Христов

Част от заведенията инвестираха, за да се отърват от глоби
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини