От х:

Днес в x:

Деца на Езиковата с безплатно следване в Англия

Езиковата пак впечатли на национални състезания. От двата края са учителите Тихомир Праков и Димитър Енчев

10-класниците Боряна Шишманова и Стоян Димитров от хасковската езикова гимназия спечелиха едногодишна стипендия за обучение в английски колеж по техен избор. При добри оценки през тази година, те могат да останат и втора, на разноските на съответния колеж, а после да продължат като стипендианти и в тамошните университети. 

Опцията учениците са заслужили с отлично си представяне на национално състезание по английски език организирано от националната асоциация по четене на езика на Шекспир. Още 4-ма десетокласника очакват одобрение за безплатно обучение в британски колежи. Други 4 деца пък са се класирали за финала на конкурс по програмата "Уеs" /Да/ на американският департамент. Пред тях стои възможноста за избор на образование измежду стотици американски колежи.

Успехът на възпитаниците на ГПЧЕ "Асен Златаров" е още по-значим, защото в турнира на националната асоциация по четене имаше само 10 квоти за безплатно следване на българчета в английски колежи. А ако и чакащите бъдат одобрени, то излиза че хасковското школо ще вземе повече от половината квоти отпуснати за всички български гимназии.

Брилянтното представяне на „англоезичните“ от гимназията се допълва и от Галя Жекова, Селиме Салим и Владимир Тодев, които спечелиха еднократни стипендии по 1000 лв за представянето си в конкурс организиран от хасковския клон на Пощенска Банка. Той целял подпомагането на талантливи деца в Хасково.

Състезанията по английски език били „лесни“ по единодушното мнение на самите участници. Възпитаниците на ГПЧЕ не били затруднени нито от изискваните есета по предварително зададена тема, нито от интервютата с представителите на американският департамент, които били финалния етап на конкурсите. Отговорници за това „лесно“ са преподавателите по английски език Тихомир Праков и Димитър Енчев.

Постиженият на децата от Езиковата се допълват и от двете стипендии заслужени от художника Георги Арнаудов. Талантливият 11-класник е впечатлил със свои рисунки цели две фондации- „1000 стипендии“ и Американска фондация за България. Те го подпомогнали с по 700 лв.

Г.Христов

Боряна Шишманова
Стоян Димитров
Георги Арнаудов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини