От х:

Днес в x:

Бюджет 2011: Нямаме отбор, ремонтираме стадион. Преглед на регионалния печат

Темата за бюджетът на Хасково е водеща и за двата ежедневника в града. Според "Хасковска Марица" Обс отвоюва от Г.Иванов бюджет 2011". Според "Новинар юг" акцентът е "Иван Петров респектира прекрояването на бюджета". Всъщност, ако чете публикациите и в двата вестника, човек остава с впечатлението, че акцентът е върху спорта на Хасково, обгрижван с безпрецедентно много средства. Иначе финансовата рамка на Бюджет 2011 остава 51 млн.Корекциите в проекта за бюджет на кмета бяха повече от 20. Както вече споменахме, главните- по отношение на спорта.

950 хиляди лева се режат от 3-те милиона за Екопрогрес и се прехвърлят за ремонта на стадиони и спортни зали. Това е горе долу сумата необходима за цялостно стягане на градския стадион на Ямача плюс пълна подмяна на тревното покритие.  Куриозното е че от година и нещо ние вече нямаме отбор за който да стягаме така съоръжението. В България примери много за отбори без стадиони. Това може би ще е единственият обратен-Стадион без тим който да играе на него.

Ако парите са за всички спортни обекти / стадион и зала Младост, ст. Хасково, зали Спартак, Дружба и Юнак/ парите просто няма да стигнат или ще се направят само козметични ремонти.

Новината явно е въодушевила спортната редакция на "Марица" която гърми от страница 5-та :"Кой ще оправи занемарената база на комплекс Юнак". Материала е обширен, придружен със снимки. Макар че комплекс Юнак откакто се преквалифицира изцяло в база за Спортната гимнастика, май вече не се нуждае от оправяне. Просто други спортове не се допускат там, а за гимнастика условията са перфектни.

Вестник "Новинар Юг" поглежда на темата статистически-издръжката за спорта се увеличава на 1 млн и 200 хиляди годишно. Лъвският пай идва от Екопрогрес-950 хиляди. Субсидията за спортните клубове скача от 60 хиляди на 170 хиляди. Половината от увеличението, 60 хиляди лева, са отрязани от средствата за туристическия информационен център. Дааа, Хасково май няма да стане като Мачу Пикчу.

50 бона за спорта се дърпат от общинското предприятие "Паркинги и Гаражи".

Иначе като перо, най-много средства се отклоняват от парите за ремонти в Хасково към нуждите от ремонти в селата. ДПС и Златко Марчев докараха 2 млн за селата, отбелязва "Новинар Юг".  По предложение на Обс съветничката Ирена Узунова, 255 хиляди лева отиват за ремонт на тротоарите в Орфей, вместо за купуване на нови компютри за общинската администрация.

Темата за бюджет 2011 на общо 4 страници в двата вестника. Ще ви заболи главата от цифри.

Бърза преглед на заглавията. "Новинар Юг":

"На 60-32-21 топят конкурента в казана" чело на вестника. На посочения телефон всеки може да подаде сигнал до Никотиновата полиция в РЗИ, че в съответното заведение се пуши нерегламентирано. По неофициална информация, засега телефона се използва главно за топене между конкурентни заведения.

"Със СРС-та заковаха Близнака". 6 СРС-та и 4 месеца разработка вкараха в затвора Наско Атанасов/ Близнака/ от Любимец. Поводът, заловената рекордна пратка хероин на границата-96 килограма. Това са около 9 млн лева по цени на съдопроизводството. На пазара, стоката струва в пъти повече.

"Минус 50 лв и за заден колан" Тоест гориш с глоба вече и ако си без колан на задната седалка. Освен ако не караш Москвич и Жигула. Там конструктивно не са предвидени задни колани и пасажерите им не подлежат на санкция, уточняват от полицията.

"Хасковска Марица":

"4-ма глобени за час при акция "Колан"-водещ материал на първа страница, придружен с огромна снимка. Въпреки че акцията е под личния патронаж на вътрешният министър Цветан Цветанов, цели 4-ма Хасковлии не го взеха под внимание и караха без колан. За което бяха солено глобени. Цели 5 патрулки дебнеха влизащите коли откъм Димитровград. По едно време от отбити за проверка коли, на "Раковска" стана нещо като мини паркинг.

"Българките раждаме емигранти". Думите са на многодетната майка от Хасково Дора Василева. Има 10 деца, първото от които е родила на 17. Голямо семейство и било детска мечта. Голямата и болка-че трите и най-големи рожби, вече живеят и работят в Англия, а нищо чудно и малките да ги последват в скоро време. 

Скоро в България ще останат само "Компирите".

"Близнака събирал пари от дрога за свободата на брат си"-водещо на крими страницата. Материала е по повод заловените 96 кила хероин, които се оказаха част от мащабна мрежа за внос на дрога от Турция, вероятно за Западна Европа. Изявлението на полицията бе пълно с вероятности. Вероятно е за Западна Европа, но вероятно част е и за вътрешния пазар. Вероятно работят от 4 месеца/от токова време им е съобщено от ДЕА-американската агенция за борба с наркотрафика/, но може и да работят от по-рано. Събираните пари за Брата е друга вероятност, която се е харесва на любителите на крими романи. Братът на Наско, Янко, е в турски затвор, след като бе заловен със 70 кила хероин. Читателят на статиятя в "Хасковска Марица" ще научи,че тарифата за да измъкнете някого от турски кауш е между 200 хиляди и 1 млн евро.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини