От х:

Днес в x:

Данъчните предварително ни делят на виновни и невинни

Компютър ще посочва на данъчните кои фирми да бъдат ревизирани

Данъчните въвеждат софтуер, който предварително ще определя дружествата и физическите лица, които са вероятните нарушители на данъчното и осигурителното законодателство. Това ще става чрез периодична автоматична оценка на всички задължени лица.

Тези субекти ще бъдат обект на засилени проверки и ревизии, за сметка на онези, за които се очаква да бъдат почтени. Разделението почтен-непочтен ще се извършва на база на предварително зададени критерии. От пресслужбата на териториалната дирекция на НАП в Пловдив обаче не уточниха какви са критериите. Вероятно, става дума за предишни нарушители на данъчното и осигурителното законодателство във вероятните рискови браншове за всяка област. За Хасково те са нееднократно посочвани-текстил, строителство, търговия и предприятия в сферата на услугите.

Анализът на тези вероятностите ще автоматизира процесите по селекция и възлагане на ревизии и ще намали до минимум действието на човешкия фактор. Което пък се очаква да ограничи корупционния натиск върху клиентите на администрацията, вярват данъчните.

Системата се изгражда по изискване и с финансиране на ЕС.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини