От х:

Днес в x:

Резнаха „Екопрогрес“ с 1 милион

Тотално прекрояване на бюджета за тази година гласуваха в изнурително извънредно заседание днес общинските съветници в Хасково. Предложения за промени във финансовата рамка бяха внесени от постоянната комисия по бюджет и финанси, от групата на ДПС, от отделни съветници.

Най-драстични промени предложи финансовата комисия. Първата от тях бе да се предвидят средства за текущи ремонти по селата на общината – по 10 лева на жител, но не повече от 10 000 лв. за населено място. Общинската фирма „Екопрогрес“ бе порязана на два пъти. Първият път „само“ с 50 000 лева, които бяха пренасочени за представителни разходи – общо 85 000 лв., от които 80 бона за ОбС. Второто рязане обаче бе значително – 950 000 лева от парите за общинската фирма да се отделят за ремонт и подръжка на спортните бази в общината.

Одобрено бе и предложението на д-р Марио Янакиев за отпускане на 42 000 лв. за закупуване на ваксини за хепатит А.

Другото значително отклонение от предложената от кмета Георги Иванов финансова рамка за годината дойде от Ирена Узунова от ГЕРБ. Тя всъщност само предаде желанията на жители на квартал „Орфей“, които настояват през годината да се отпуснат 255 092 лева за градинки, тротоари, детски площадки и облагородяване на квартала. Узунова предложи и откъде да дойдат тези пари – от предвидените в бюджета 50 000 лв. за компютри в администрацията, за лека кола и микробус, за стопански инвентар, за 2 площадни часовника по 7500 лв. всеки.

Предложението й също бе прието.

Йозджан Мехмед от името на ДПС пък предложи да се отрежат парите, предвидени за дострояване на блокчетата за бедни в размер на 1.9 млн. лв. и с парите да се ремонтират селски пътища и улици, като приоритетно се обнови улица „Гара движение“ в Хасково. В списъка за ремонти влязоха и градски квартали.

Градоначалникът яростно оспори предложенията. Той няколко пъти повтори, че този бюджет е просто един балон, който ще се спука до няколко месеца. По думите му в зала „Хасково“ може да се преразпределят виртуални пари, но от това няма да последва нищо, просто защото няма приходи. „Обяснете ми само откъде ще дойде разликата от 3 милиона за чистенето на града?“, попита той. Haskovo.net припомня, че наскоро ОбС намали промилите за такса смет наполовина – от 3 на 1.5 промила за граждани, а за фирми - от 12 на 5 промила. Експертите от общинската данъчна дирекция обаче пресметнали, че с този размер на налога в хазната ще влязат около 3 милиона лева. План-сметката за разходите за сметосъбиране и сметоизвозване обаче показва 6.1 милиона лева.

Дялането на бюджета продължи с ударни темпове. Едно от предоженията на Златко Марчев, също прието, бе да се отрежат парите за камбанарията на Ямача – около 250 000 лв. Кметът Иванов му опонира, че това са средства от дарения и ОбС не може да променя волята на дарителите.

Марчев обаче не оттегли предложението си и то бе прието.

Още за днешната инфарктна сесия след малко.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини