От х:

Днес в x:

Петролът ще поскъпне, но не драстично

Ако добивът на нефт в Либия спре, това ще е внезапно и може да окаже въздействие върху цената на петрола, но до каква степен не мога да кажа. Има уверение от страните от ОПЕК, че могат да запълнят дефицита, а също така и от други страни има готовност да поемат част от освободената пазарна ниша.

Това коментира пред КРОСС Валентин Кънев, председател на Балканска и Черноморската петролна асоциация.

Според него цената на петрола няма да се увеличи драстично.

Допълнителните капацитети на страните от ОПЕК са за около 2 милиона барела дневно, а износът на Либия е около 1 милиона барела дневно, така че те могат да го покрия. Извън ОПЕК има и други страни като Русия например, която евентуално също може да покрие част от добива на петрол, но трябва да се има предвид, че реализирането на тези допълнителни количества изисква още ресурси и това също ще се отрази на увеличаването на цената, разясни Кънев.

Той смята, че скокът на цената зависи от това до каква степен и колко време ще трябва да се компенсират тези количества. Ако няма други фактори като увеличаване на потреблението на Китай или други глобални причини за скок на търсенето, вероятно поскъпването ще е временно. Валентин Кънев не се ангажира дали това ще продължи месеци или години.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини