От х:

Днес в x:

Хасковската болница отново на диета

На хасковлии не им е все едно кой ще ги лекува, но нямат пари за избор

Хасковската МБАЛ отново мина на финансова „диета“. От началото на тази година в лечебното заведение не е постъпил нито лев за изпълнени медицински дейности. Съответно, стопирани са разплащанията към доставчици на лекарства и консумативи и работни заплати. Нещо повече-няма утвърдени месечни бюджети, въпреки че февруари вече изтича. Последните преведени пари са едни близо 200 хиляди лева от декември по субсидия от министерството на здравеопазването. За клинични пътеки обаче-нищо.

Ръководството на болницата не знае и дали ще му бъдат зачетени извънредните разходи за справяне с хепатитната епидемия, чийто бум настъпи през януари. По първоначални данни, министерството трябваше да отпусне допълнителни пари, еквивалентни на лечението на 70 болни от жълтеница. Още през първите дни на януари обаче „Инфекции“ приеха над 100 болни, като впоследствие цифрата се увеличи още. Броят на хоспитализираните почна да намалява едва през февруари.

По неофициална информация, бюджетът който лечебното заведение ще получи за първия месец на 2011-та, е около 680 хиляди лева. Това е горе-долу нормална сума за „обикновен“ месец, но не и такъв с епидемия. За справка, при епидемията от морбили по същото време миналата година, МБАл заработваше от клинични пътеки по 900 хиляди до 1 млн лева.

Нови приходи не влизат и от широко рекламирания избор на екип. Нито един хасковлия не е пожелал да бъде лекуван от избран от него лекар. Практиката вече официално е легализирана в Хасково, но желаещи няма. Иначе узаконените тарифи са както следва:

Таблица с пределните суми за избор на екип

Стойност на КП

избор на лекар

избор на екип

До 500 лв.

50% от КП, но не повече от 250 лв

75% от КП, но не повече от 350 лв.

От 501 до 1000 лв.

50% от КП, но не повече от 300 лв.

75% от КП, но не повече от 450 лв.

От 1001 до 2000 лв.

30% от КП, но не повече от 400 лв.

60% от КП, но не повече от 700 лв.

Над 2000 лв.

20% от КП, но не повече от 700 лв.

40% от КП, но не повече от 950 лв.

 

*КП-клинична пътека.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини