От х:

Днес в x:

Хасково-5 пъти по-малък от Бургас, 2 пъти по задлъжнял. Преглед на регионалния печат

"Навсякъде гражданите имат неразплатени сметки към общините, но не във всеки град общината дължи на бизнеса" Думите са на депутата от ГЕРБ Делян Добрев и са като продължение на изразеното от финансовият министър Симеон Дянков мнение, че Хасково  е лошо управляван град, заради високата си задлъжнялост. Това е темата на броя в "Хасковска Марица" която е развита в обширно интервю на цялата старница 5-та. Интересни са примерите които Доберв дава. Стара загора "която е 3 пъти по-голяма" има всичко на всичко 6 млн задължения срещу 20-те на Хасково. Най големия контраст е с Бургас. Според Добрев, 5 пъти по-големия черноморски град има само 11 млн лева кредити. Тоест близо 2 пъти по-малко от нас. Освен това част от обектите за които бе изтеглен хасковският инвестиционен заем от 20 млн, не са пипнати, разсъждава "Марица" в друг свой материал на страница 2-ра. Под заглавие:

"Хасково изплаща 260 хиляди лева борчове на месец" се констатира, че срещу тези дългове не са пипнати заложени проекти за околовръстен път на Хасково, ремонт на пътищата в селата Гарваново и Елена, блокчета за социално слаби и многодетни семейства до ВиК и на Георги Кирков/недовършени/. Най любопитното е че в този заем влизаше и проект за цялостна реконструкция на Градската градина. Сега тя вече е вкарана в големия проект за 10-те милиона финансиран от Европа и дори е едно от главните разходни пера там.

Остава въпроса какво е станало с предназначените за нея париот кредита, за обслужването на който градът плаща по 260 бона на месец.

Едно от обясненията са, че са потънали в проекти като пешеходния мост на булевард "Освобождение", чиято безсмисленост се конкурира само с кръговото на същия булевард, на изхода от града. Безсмислието идва от самото име "Кръгово кръстовище". Там обаче няма кръстовище. Има само кръгово.

Водещо за ежедневникът е "Опорочена процедура анулира поръчка за храни в Димитровград". Обществената поръчка за доставка на храни в детски градини и социални домове трябва да бъде проведена отново. Причината е, че освен в България, обявата за възлагането на поръчката не е оповестена и в Официален вестник на ЕС. А заложените стойности в поръчката са равни или по-високи от определените в регламента на европейската комисия.

"Гранични полицаи влизат в къщички за по 50 бона" Пряката файда от подготовката ни за Шенген е че граничната полиция заменя фургоните от времето на социализма, с модерни сглобяеми къщички със собствени санитарни възли. Имало всичко необходимо за релакса на граничните ченгета, плюс монитори за видеонаблюдението на Зелената граница. То влиза в сила на 23-ти март и тогава ще е последната проверка за изпълнение изискванията на Шенген.

"Пробутват менте винетки", чело на "Новинар юг". Били същите като истинските, стрували два пъти по евтино. Имали си холограма, единстевната разлика била, че фалшивите винетки били два пъти по дебели. Лепнати на стъклото обаче, трудно могат да се различат от истинските. За съжаление публикацията не уточнява откъде можем да си ги купим.

"ВМА дари модулни легла на МБАЛ". Военните отпуснаха обещаната безвъзмездна помощ на хасковската болница за спрявяне с хепатитната епидемия. Тя пък взе че посвърши. Поне вече ще сме готови за следващата.

"Мърфи глобен 200 лв за сома, ще съди ИАРА" На голямата снимка на първа страница се виждат шефът на ИАРА д-р Милчев и сталевския кмет Панчо Панушев, как си разменят актове. И обещания за съд. На страница втора четем, че Мърфи не признава, че уловил 54 кг сом от Марица, по някакъв друг начин освен с въдица. Нещо, което разсмя всички рибари,  по цялото протежение на реката.  За да не остане по-назад, д-р Милчев ще създава прецеденти-ще глобява по снимка.

Двамата за "захапаха" истински след репортаж в Haskovo.net , в който Мърфи публично обяви че не сомът, а д-р Милчев спи. Сега инспекция показва че е будна и хапе. Друг е въпросът дали този акт ще оцелее в съда.

В съда падат дори присъди. Апелативният в Пловдив, отменил присъдата на Хасковският окръжен съд наложена на Леонид Лавчев за рекет. Миналата година хасковският съд призна за виновен замгенералния директор на НВМС, че е изнудвал за пари фирма "Булмилк Тонус" в село Конуш, и му лепна 7 години затвор при първоначално строг режим. Апелативните магистрати обаче връщат делото в ХОС. Без обяснения, срещу решението на пловдивския съд има гриф "секретно". Връщането на решението обаче на практика отменя присъдата.

Това бе по-инетресното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини