От х:

Днес в x:

Изнудват ни да плащаме за раждане

Акушерките вече не само ще повиват бебетата

23 акушерки на щат в хасковското акушеро-гинекологично отделение вече ще могат сами да водят раждане, без присъствието на лекар. Условие е раждането да се води нормално, тоест с главично прилежание на плода. Новите отговорности на акушерките бяха регламентирани в Държавен вестник днес, с публикуването на новата наредба за дейностите, които специалистите по здравни грижи могат да извършват самостоятелно.

Първата реакция на хасковлии бе убийствено негативна. „Официално легализираха избор на лекарски екип. Сега пък ни принуждават да правим този избор. Никоя жена няма да се съгласи да бъде израждана от акушерка. Ще си търси лекар“ коментира наскоро родила хасковлийка, която пожела да не бъде цитирана. По закон избор на лекарски екип се заплаща с 50% от стойността на клиничната пътека. За раждане тя е 470 лв. Засега хасковската МБАЛ не е регламентирала официално правото за избор на екип и практиката не се прилага.

Акушерките да водят раждане предизвика резерви и у шефката на хасковското АГО д-р Стефка Христова. „През 50-те години имаше селски родилни домове и тогава акушерките израждаха“ дипломатично се изказа тя. При всички положения обаче сегашните акушерки трябва да преминат обучение за да са готови. „Дори когато бебето излиза нормално, с главата напред, във всеки един момент раждането може да се усложни и драматично да излезе от нормите“ добави д-р Христова. Тоест, присъствието на лекар си е задължително.

Според новата наредба, фелшерите ще могат да дават спешна помощ, както и да лекуват хора, възстановяващи се от тежки социално значими заболявания-онкологични, сърдечно съдови и т.н.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини