От х:

Днес в x:

ДДС фирмите плащат 800 лв да ги следят от НАП

Големият брат ще гледа

Около 800 лв излиза инсталирането на чипове в касовите апарати на фирмите регистрирани по ДДС, за да могат дневните им обороти да се следят автоматично от Национална агенция приходи. Съгласно Наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти всяка фирма, която има регистрация по ДДС, следва да има GPRS връзка със сървърите на НАП по подобие на бензиностанциите.

Поставянето на чипове в касовите апарати струва около 150-200 лв, уточняват данъчните. Преди това обаче трябва да се направи преоборудване на софтуера на електронните устройство. То излиза около 600 лв и може да се извърши само от лицензирана фирма. От Офисът на НАП в Хасково напомнят, че сумата, която търговците ще заплатят за модифицирането на касовите си апарати или за закупуването на нови, се признава за разход за данъчни цели като с парите, платени за изграждане на дистанционната връзка ще се намали облагаемата с данъци основа.

4 927 търговци от Хасковска област трябва да изградят дистанционна връзка на фискалните си устройства с НАП до края на септември тази година. До края на февруари всеки търговец ще може да провери на интернет-страницата на НАП www.nap.bg дали използваният от него касов апарат може да бъде модифициран с допълнителен модул или се налага закупуването на нов. Същата информация ще може да се получава след февруари на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.

Новата система дава възможност на инспекторите на НАП дистанционно да следят продажбите на произволно избран търговец, като по този начин на проверки и ревизии ще бъдат подложени само некоректните дружества, чийто обороти съмнително намаляват спрямо средните им стойности.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини