От х:

Днес в x:

Пасищата пламнаха отново

4 пожара в сухи треви регистрираха хасковските огнеборци само днес. Без изключение те са на места удобни за паша на животни, което насочва към традиционните причинители-пастирите, коментират врели и кипели огнеборци. Естествено, на място няма заловени извършители. Не е случайно обаче, че пожарите възникват веднага след стоплянето на времето, когато животните се извеждат на паша. Паленето на пасищата е традиционен начин да бъде унищожена сухата растителност и се отвори място за свежа трева.

Около обяд пламна внезапно нискостеблена растителност край хасковското село Александрово. Огънят обхвана няколко декара, преди да бъде потушен от екип на хасковската пожарна. Сухи треви пламнаха и в димитровградско. Още докато бяха приемани обажданията за там, избухна пожар в сухи треви край Гарваново. Огънят на всички места е бързо овладян, без материални щети. Дали ще ги има обаче зависи от силата на вятъра и неговата посока, коментират пожарникари.

През 2007-ма година, пожари тръгнали от стърнища и пасища доведоха до изпепеляване на стотици декари гори из цялата област. Изгоряха стопански пристройки и ферми, както и селски къщи. Тогава бяха предвидени глоби от по 2 хиляди лева за пастири, както и собственици на запустели земеделски земи през които огънят се разпространява бързо. Явно обаче санкциите не спират нарушителите.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини