От х:

Днес в x:

След сигнали: 3 заведения в центъра „порязани“ за пушене

И центарлните заведения изгоряха с глоби за пушене

Централните заведения „Бар код“, „Скрийм“ и „Дарданели“ са поредните изгорели с актове за неспазване на наредбата за тютюнопушене на обществени места. Днес обект на проверките на никотиновата полиция бяха заведенията по улица Сан Стефано. Констатирани са еднотипни нарушения-липса на табели в които се указва дали заведението е за пушачи или непушачи, преграждане на помещенията и неизпълнени предписания. Глобите за управителите са по-ниски от регламентираните в закона-между 300 и 500 лв. Това обяви на началникът на „Опазване на общественото здраве“ към РЗИ/регионалната здравна инспекция, д-р Иван Александров. Иначе санкциите за юридически лица, каквито са фирмите, почват от 1000 лв. При рецидив достигат до 5 000.

Проверките са инициирани по сигнали на граждани, уточни д-р Александров. Той апелира всички които забележат неизпълнение на предписанията на наредбата да се обадят на открития телефон публикуван в сайта на здравната инспекция. Ще последват проверки и глоби, зарече се доктора.

Безумие е 4-ма инспектори да проверят 2 500 заведения в областта, коментира глобен собственик, пожелал да остане анонимен. Според него, проверките на бившото ХЕИ създават условия за нелоялна конкуренция. Заведенията в които не се пуши, губят хиляди левове дневно от обороти. Същевременно има собственици, които се заричат да плащат глобите, но да не спазват наредбите, посочи проблема друг ресторантьор.

Ако ХЕИ трябва да си вършат работата, да му зашият глоба от 5 хил и да видим дали ще продължава“, вбесено коментира той. Колегите му пък са на мнение че Инспекцията си върши работата, но държавата и законите са „скапани“. И явно не важат за всички.

Г.Христов

Култовото "Бар Код" бе посетено след сигнал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини