От х:

Днес в x:

Хасковлии в САЩ: И американските празнуват петльов ден

Петльов ден по американски. Всички са мъже

По повод днешният празник 2-ри февруари, Петльов ден, наши читатели от САЩ ни изпратиха снимки на американско празнуване на ден, аналогичен на нашия. Парада провел се в ню йоркският квартал Бруклин е отбелязвал денят на мъжа и мъжката сила. Провел се е в началото на юни. Всички участници там са....мъже. Въпреки, че на пръв поглед са възможни обърквания, уточняват нашенските американци.

Читателите ни изпращат тези фотоси подтикнати от пренебрегването на един аспект от празника-различната сексуална ориентация. В Щатите подобно отбелязване било съвсем нормално. Гей парадите са често явление, но такива само с мъже са рядкост и се правят по конкретни поводи. В България обаче както е известно, гейове няма, има метросексуални.

Днешният втори февруари дава повод да се обърне приоритетно внимание на мъжа. В българската народна традиция, на този ден се отдава чест и възхвала на мъжката челяд, на която се крепи плодородието, съхраняването на рода, семейството и мира. Всички момченца се обличали празнично и се оглеждат на мегдана, кой за какво става- овчар, писар, полицай, бизнесмен или министър. По време на робството, турците минавали точно на тоя ден за да вземат най-здравите и красиви момчета. Отбелязвали с кръв вратите на посетените домове, оттам и името „кръвен“ данък.

Дори и в къщата да няма мъжка челяд, трябва задължително да има петел, който на този ден се заколва за здраве и берекет. Традиционните подаръчета са милинки, зелник, пресни питки, а в един по-преносен смисъл, и гевречета.

Честит празник мъже!

Г.Христов

Дори и искащи да бъдат жени
Обредното червено гони злите духове

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини