От х:

Днес в x:

Продължават протестите в Египет

Тълпи демонстранти започнаха отново да се събират в центъра на Кайро за гневен протест срещу управлението на египетския президент Хосни Мубарак, на шестия пореден ден на антиправителствените протести в страната, предаде АФП.

Около 200 граждани прекараха нощта на централния площад Тахрир, който е протестният епицентър от началото на протестите във вторник. Площадът е обграден от танкове на армията, въпреки че в събота военнослужещите не предприеха действия срещу протестиращите, нарушили наложения полицейски час. Египетски младежи предадоха на армията заподозрените за извършени грабежи в града.

Много бензиностанции в столицата страдат от недостиг на гориво и много банкомати или са ограбени или не работят. Издадено е нареждане за преустановяване на работата на египетските банки и на египетската Фондова борса.

Над 100 души са били убити по време на антиправителствените протести в Египет. Медицински източници заявиха за Ройтерс вчера, че около 2000 души са били ранени в цялата страна, но е вероятно с избухването на нови протести броят им да се е увеличил.

Горяха щабът на управляващата партия, както и данъчната служба и правителствени сгради. Музеят в Кайро също пострада при нападение на мародери. Гражданите на Кайро са изградили своеобразни "контролни пунктове", които охраняват със сопи и тръби. По този начин те пазят домовете си от посегателства.

Хиляди затворници са избягали от затвор в град Вади Натур, намиращ се на север от египетската столица Кайро, предава АФП, позовавайки се на представител на силите за сигурност.

Затворниците са успели да пробият охраната през нощта. Избягалите от затвора, в който има много ислямистки политически затворници, са се разпръснали в близките градове и селища. Бягството им се извършва на фона на антиправителствените протести в страната, които благоприятстваха настъпването на грабежи.

Няколко арабски държави са организирали допълнителни полети, за да евакуират своите граждани от Египет, предаде Асошиейтед прес, като се позова на служители на летището в Кайро. Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Ливан и Йордания връщат у дома семействата на дипломатите си и други свои граждани заради насилието, избухнало при протестите срещу режима на президента Хосни Мубарак.

До 3 хиляди души стоят блокирани на летището в египетската столица. Поне половината от тях са пасажери, чиито полети са пристигнали в Кайро, след като властите наложиха полицейски час. Останалите са египтяни и чужденци, искащи да напуснат страната, които обаче установили на място, че няколко авиокомпании са отменили или отложили своите полети.

Нека ви припомним, че отчаяният опит на египетския президент Хосни Мубарак да се задържи на власт доведе до това, че военнослужещите откриха огън по хилядите протестиращи, за да предотвратят щурма на вътрешното министерство и държавната телевизия.

Президентският опит да умилостиви демонстрантите като смени правителството 24 часа по-рано се провали и лидерът на най-голямата арабска нация е изправен пред позорен и насилствен завършек на своето 30-годишно управление.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини