От х:

Днес в x:

Хасковлии - два пъти по-бедни от бедните

В семейството-първо за детето, за възрастните-каквото остане

Хасковските домакинства масово се оправят със доходи около и под 1000 лв на месец, при това с двама работещи родители. Такъв доход обаче прави съгражданите ни два пъти по бедни от останалите бедни българи, по критериите на КНСБ. По изчисления на синдиката, нормалната издръжка за 4 членно семейство за месец е била окол 2050 лв или по 511 лв на човек.

Бедността се изчислява според стойността на потребителска кошница от 77 стоки и услуги, жизнено важни за физическото оцеляване на човек. Около 27 процента от домакинствата у нас живеят под тази линия, обясняват синдикалистите.

През последната година хасковлии на свой гръб са установили, че бедните стават все по-бедни спрямо богатите. Доходите падат, а разходите се увеличават. Ситуацията няма да бъде спасена дори и правителстовто да приеме искането на КНСБ минималната работна заплата да се увеличи с 50 лв ,от първи юли. Индикации, че това ще се случи обаче няма.

Как и с какво оцеляват мнозинството от хасковлиите, дори и тези с престижни професии, вижте от разказa на едно обикновено хасковско семейство в нашия видеорепортаж тук. 

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини