От х:

Днес в x:

Марчев: По-малко чистене, такса смет 2 пъти надолу

Бизнесменът и лидер на съветническа група в местният ОБС Златко Марчев, предлага намаляне разходите за чистота и оттам драстично сваляне на такса смет, в извънредна докладна която да бъде гледана на сесията в петък. Съгласно предложението, таксата трябва да бъде свалена 2 пъти за граждани и около 2.5 пъти за фирми.

Мотивът е в промените в параграф 5-ти от закона за местните данъци и такси. Той позволява за основа, върху която се налагат промилите, да се взима по-голямата сума от отчетната стойност на сградата и данъчната й оценка. Така макар ставката за данък смет да остава миналогодишната, реално плащаната сума ще се увеличи с 25 до 30 %.

Затова група „Всички за Хасково“ предлагат ставката за граждани да се намали от 3 на на 1.5 промила, а настоящите 12 промила за фирми да се сведат само до 5. Сближаването на ставките за граждани и фирми щяло да доведе и до „ по голяма справедливост при определяне на таксата“.

Марчев и групата му считат че в кризата община Хасково трябва да намали разходите си за сметопочистването, от което следва пък да се намали и данъкът за наделението. Извънредността на докладната се обяснява с необходимостта промяната да се вмести в законовия срок-31-ви януари.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини