От х:

Днес в x:

Бием по цени европейците. Преглед на националния печат

„24 часа": 80% от България рухват при силен трус

80% от населението у нас живеят в сеизмични райони и биха пострадали при земетресение  с интензивност над 7-а степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник. Това пише в национален план за защита при бедствия, публикуван на правителствения сайт.

Според документа земетресенията се нареждат сред първите причини, които могат да предизвикат бедствени ситуации в България, тъй като страната се намира в район с висока сеизмична активност.

98 на сто от територията й ще бъдат засегнати при земетръс от над 7-а степен. В сеизмичните райони живеят 6,3 млн. българи, или 80% от населението. При силен трус частично или напълно ще бъдат разрушени 26% от сградите, сметнали правителствените експерти.

Наводненията са другата причина за бедствия в страната. Те са възможни по поречията на Дунав, Марица, Тунджа, Места, Искър, Арда и Камчия. Според плана най-големи наводнения са възможни около Дунав вследствие на топящите се снегове в Алпите от февруари до май. Те биха застрашили 500 хил. души и около 73 000 дка земеделски земи.

С катастрофални последици ще са и инциденти, при които бъдат разрушени стените на язовир "Искър", "Батак", "Тракиец", "Огоста" и "Тополница". Водите им ще залеят 910 кв. км площ и около 650 000 души.

 

„24 часа": Нямало виновни лекари за дете, умряло от сърце

"Всички си прехвърлят отговорностите. Но кои сме ние? Нашето дете не е на министър, нито на депутат.

Никой обаче няма право да бездейства, особено ако това води до смъртта на хора, още повече на деца", нарежда Станка Иванова от Бургас.

Тъжна Коледа и още по-тъжна Нова година - без смеха на Диана и без надежда, че ще има наказани за смъртта й. Така минават празниците за нея и съпруга й Станимир.

Семейството загуби 13-годишната си дъщеря през 2009-а точно на Цветница. Детето умира от сърце за 33 часа в окръжната болница. Според родителите заради лекарска грешка и небрежност.

Докъде стигна битката на Станка и Станимир, ще има ли съд за виновни доктори - това разказва почерненото семейство.

Дни преди миналата Бъдни вечер родителите получават съобщение от окръжната прокуратура, че досъдебното производство за смъртта на дъщеря им се прекратява.

"Нашите показания въобще не са взети предвид. Постановлението изцяло цитира медицинската експертиза в частта й, която е в полза на лекарите", смята майката. В нея обаче се казва и друго - че детето би имало по-големи шансове да оцелее при лечение в специализирана клиника.

"Включването на лекарството кордарон според вещите лица пък е определено като недопустимо", допълва Станка.

Подминат е и фактът, че на Диана не са взети кръв и урина за изследване. Това обаче не пречи да е приложен документ, но на името на 2-годишно напълно непознато момиче. Изследването за антистрептолизинов титър пък е с дата 14 април - 2 дни след като Диана издъхва.

 

„Труд": До 2020 г. - 7 магистрали и 7 бързи шосета

До 2020 г. България ще има 7 завършени магистрали, 7 скоростни пътя, два нови моста на Дунав и тунел под Шипка. Това предвижда програма на правителството, обявена от министъра на регионалното развитие Росен Плевнелиев.

През следващите 10 години в шосета трябва да бъдат вложени 5 млрд. евро, за да станат пътищата ни на средноевропейско ниво, каза Плевнелиев. "Ние ще построим 288 км магистрали до края на мандата. Това е повече, отколкото по времето на социализма за 35 години", каза министърът.

 

„Труд": Кунева порица кабинета заради подслушването

"България преживява най-големия си политически скандал от 1989 г. насам". Това заяви първата еврокомисарка на страната ни Меглена Кунева  в лекция организирана от фондация "Фридрих Науман" в София.

"Разтърсващото в този скандал е изборът - съгласието да бъдеш подслушван", каза тя. "Скандалът с подслушванията е симптом за заболяване в мисленето."

За пръв път откакто приключи мандатът й, Кунева влиза в обществения дебат с нетипично остър за нея тон. Тя каза, че, ако сега е еврокомисар, би предложила за наказание правителство шпиониращо масово гражданите и описа популизма у нас като "полуинтелигентност и байганьовщина".

Кунева посочи като слаби места на управлението образованието, здравеопазването и вътрешните работи. Консенсусът за реформи в правосъдието и вътрешните работи става все по-труден, каза тя. "Само правилата могат да ни спасят от самите нас, нямаме нужда някой да ни подслушва и надзирава да си вършим работата. Реформи не се правят с полицейски средства и моралът не е в СРС-тата", заяви Кунева.

 

„Стандарт": Москва в кръв

Камикадзе взриви най-голямото руско летище Домодедово. Опасаният с 10 кг тротил терорист превърна московския аеропорт в касапница.

Бомбата бe задействана в залата за посрещачи около 16,30 ч местно време. "Хора с откъснати ръце и крака лежаха по пода. Чуваха се писъци и стонове. Всичко беше в дим, стъпвахме в локви от кръв." Това разказаха в интернет форумите оцелели в атентата. До късно снощи се твърдеше, че жертвите са 35, а още над 150 са ранени.

Повечето са поразени от болтове и гвоздеи, които самоубиецът носел в шахидски пояс. Това е запазена марка на чеченските терористи, твърдят от руските служби. "Всички ще умрете", изкрещял секунди преди взрива мургав мъж, разказват пък очевидци. Сред пострадалите няма българи, увериха от Външно.

 

„Стандарт": Бием по цени европейците

Нормално ли е килограм домати в Брюксел да изли-за 1,40 лв., а у нас да го купуваме за 3,40 лв.? Това се питаха посетители на Кооперативния пазар във Варна, докато се дивяха на цените на зарзавата. "Дори в Атина е по-евтино, макар че гърците не спират да протестират. Там кило пържоли им излиза по 5 лева, а ние плащаме над 8,50", негодува жител на морската столица.

Невероятно, но факт - насред зима германецът купува ябълки и домати по-евтино, отколкото българинът, за когото тези продукти са традиционно производство. В една от държавите с най-високи доходи в ЕС много от стоките са с по-ниски цени, отколкото у нас, показа проверка на "Стандарт". Заради скандалите с диоксина цената на свинското се срива. Най-скъпото за Берлин чисто месо без кост и тлъстини е паднало до 6 евро. В голяма търговска верига, която има много магазини и у нас, ябълките излизат по 1,60 лв. за кг в германската столица. Толкова са цените на едро на българската борса. На едни и същи цени купуваме мандарини (2 лв.) Биодоматите пък са 3 лв. 2,90 лв. е половин кг диетичен биохляб. У нас това е цената на четвъртинка.

Прясно изпечените питки за сандвичи у нас струват поне 24 ст., а в немските супермаркети са по 10 евроцента. Традиционните самуни там не надвишават 1 евро за килограм, за около 3 евро се продават пълнозърнестите самуни и специалните хлябове.

В друга немска верига, която също има магазини у нас, цените са с около 40% по-ниски в Берлин, отколкото в София.

„Монитор": Безшумен влак стрела кръстосва София

Безшумен влак стрела ще свързва столичните квартали Княжево и "Левски", планират столичните общинари.

Мотрисите на т.нар. леко метро и скоростен трамвай ще издават шум колкото от двигателя на един лек автомобил. Те ще бъдат пуснати след седем години, като в момента вече се чертае точният им маршрут, уточни пред "Монитор" шефът на столичния "Метрополитен" Стоян Братоев.

Лекото метро, което ще бъде построено в столицата, ще наподобява железницата в Хюстън и ще покрива третия метродиаметър.

"В момента експертите разработват варианти за трасета, които трябва да бъдат разгледани и одобрени от дирекция "Архитектура и градоустройство". След това през есента ще възложим първо идейното, а после и техническото проектиране. Идеята е през 2014 г., когато започне следващият програмен период по оперативна програма "Транспорт", да можем да подадем проекта за финансиране, да имаме избран изпълнител и веднага да започнем изграждането", обясни  Братоев. Строителството на лекото метро ще отнеме около 4 години.

Трасето, което ще свърже Княжево с "Левски", ще бъде дълго около 20-21 километра, а по него ще има 23 станции. Въпреки че все още не се знае дали маршрутът ще се среща с другите два лъча, със сигурност влаковете ще слизат под земята при Руски паметник и ще вървят в тунел до "Подуяне".

"Тунелът ще бъде изграден така, че да може да се разширява, т.е. лекото метро да се превръща в подземна железница. Очакванията са, че този вариант е три пъти по-евтин от обикновено метро", каза още Братоев. Предварителните изчисления сочат, че лекото метро с подземна част ще струва около 300 млн. евро

 

„Монитор": „Тошиба" инвестира в „умни" елмрежи у нас

Японският гигант „Тошиба" планира да инвестира освен в соларна централа и в изграждането на система от т.нар. умни електрически мрежи у нас. Това стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация с японската федерация на икономическите организации „Ниппон Кейданрен" вчера.

Ако инвестицията стане факт, 20 на сто от автопарка в страната ще могат да бъдат заменени с електромобили, без да се налага строителството на нови централи, за да се удовлетворят нуждите от ток.

„Става дума за широкообхватен проект, една част от който е изграждането на система за т.нар. умни мрежи. Това е нещо, което съвпада както с развитието на възобновяемите енергийни източници, така и с желанието ни да се внедрява използването на електрически автомобили. При т.нар. умни елмрежи токът не се излъчва от една централа във всички посоки, а може да се движи и от източника към потребителя, и от потребителя към източника, но за да се случи това, трябва специализирана високотехнологична апаратура, която да контролира процесите", обясни министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков. Според него, ако една четвърт от автомобилния парк на страната е от електрически коли.

 

„Монитор": Кървав атентат в Москва

Най-малко 35 души загинаха и повече от 100 бяха ранени в резултат на взрив на най-голямото московско летище „Домодедово" вчера следобед.По предварителни данни взривът е предизвикан от атентатор камикадзе, който се е самовзривил в 16,40 местно време край багажната лента в залата за международни полети. Атентаторът е бил сред тълпата посрещачи и жертвите са сред тях. Източник от органите на реда сподели пред „Интерфакс", че в подготовката на атентата вероятно са участвали трима мъже, които известно време са живели в столицата. „Сега те са обявени за общонационално издирване", добавя източникът, но не посочва повече подробности.Според РИА „Новости" спасителните екипи са разрушили една от стените в сградата, за да се ускори опразването на терминала и по-бързо да се изнасят пострадалите.Както стана известно малко след взрива, експлозивът е бил с еквивалент на 8-10 килограма тротил, което значи, че става дума за един от най-силните експлозиви, използван при подобен терористичен акт. По информация на „РИА Новости" бомбата е била натъпкана с остри метални предмети, за да има по-голям поразяващ ефект.

„Дневник": Министър Дончев предлага: Амнистия за общините за злоупотреби с европари

Да се опростят ли на общините неправомерно изхарчените пари по предприсъединителната програма САПАРД или не. Този спор трябва да решат до средата на февруари министърът по еврофондовете Томислав Дончев и финансовият Симеон Дянков. Общата сума, за която спорят министрите, е 20 млн. лв.

Дончев предлага амнистия за общинските проекти по САПАРД, защото нарушенията са извършени след разрешение на служители от фонд "Земеделие".

Според бившия кмет на Габрово местните власти са били подведени от държавни чиновници, отговорни за управлението на еврофондовете, и е редно финансовите корекции (парите, които трябва да се върнат на Брюксел заради нарушенията - бел. ред.) да се платят от държавния бюджет, а не от общинските. Колегата му Дянков обаче смята, че ако на кметовете им се размине, това ще е лош знак и ще влоши финансовата дисциплина.

Попитан за отговорността на чиновниците от фонд "Земеделие", в понеделник Дончев каза, че те били повече от един, не знае какво се е случило с тях, а и злоупотребите били извършени отдавна.

 

„Сега": Евродепутатите ще разпитват Цветанов за подслушването у нас

Скандалът с подслушванията толкова изуми Европарламента, че евродепутатите поискаха специален дебат по темата. Вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов вероятно ще дава обяснения пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. От неговата убедителност ще зависи дали да има и дискусия по темата в пленарната зала.

А съдържанието на СРС-та, от които се разбира, че правителството покровителства контрабандата и укриването на акциз, най-вероятно ще намери отражение в междинния доклад на Еврокомисията по контролния механизъм за правосъдие и вътрешен ред, който ще излезе в края на февруари.

Групата на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европарламента е изпратила писмо до Европейската комисия, в което пита дали ситуацията у нас е в разрез с европейските принципи по отношение правата на човека и основните свободи и правото на личен живот, стана ясно вчера. "Има случаи, в които не е ясно дали е давано официално съдебно разрешение за използването на СРС, както и умишлено представяне на информация, получена от СРС, на медиите, а не на съответните оторизирани институции. В много от случаите на подслушване има очевидни политически манипулации, които известни и неизвестни обществени сили и фактори формулират в контекста на започналата вече предизборна кампания", пише АЛДЕ.

 

„Дума": Хлябът поскъпва с още 30 стотинки

С около 20-30 стотинки се очаква да поскъпне най-масовият заводски хляб, обявиха на пресконференция вчера от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България (БКИХСБ). Това означава, че килограм ще струва около 1.20-1.40 лв., ако той е от брашно тип 500. Сегашната цена е около 1.10 лв., каза Николай Тапаров, зам.-председател на камарата.

Ако се спазва формулата 1:2:4 реалната цена трябва да бъде 1.50 лв. заради увеличението на производствената себестойност на основната суровина - брашното, за периода юни-юли, обясни Тапаров. Той каза обаче, че доставната цена към търговската мрежа няма да достигне тези стойности и ще бъде с около 20-30 стотинки по-ниска.

Хлябът вече поскъпна един път и второто увеличение предстои, като до края на месеца изтичат предизвестията към търговските вериги. Единна цена за цяла България не може да бъде обявена, тя ще варира в рамките на плюс-минус 5- 10 процента.

Според производителите драми няма, защото ядем най-евтиния хляб (с около 73 на сто по-евтин) от средноевропейската цена. От камарата показаха внесен у нас германски хляб - от 2.79 лв. за 400 грама. В Гърция той е 4 евро за килограм, а в съседна Румъния - традиционно с около 40 на сто по-висок.

От камарата смятат, че реалното увеличение на цената на хляба трябва да бъде 60% за целия период - от юни 2010 г., когато започва да се покачва цената на зърното, и съответно на брашното, до този момент. Те припомниха, че заради Русия, Украйна и Казахстан цените на международните пазари на зърното се вдигнаха почти двойно. При 100% поскъпване на зърното и оттам на брашното цените на хляба не могат да останат същите, обясниха те.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини