От х:

Днес в x:

Меричлерци: Водата ни по-отровна от всякога

Наличичие 26 микрограма арсен на литър питейна вода, при допустими 10, показват последните изследвания на питейната ни вода , обяви на брифинг председателят на инициативния комитет „Да спасим Меричлери“ Танко Русев. Тъй като нямали доверие институциите, предоставили пробите на научно-изследователска лаборатория в София.  Не сме отчитали такива стойности. Нашите замервания показват максимум 24 микрограма, заяви шефът на Регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве( РИОКОЗ )Делчо Янев. След като през ноември 2010 пробите показаха наличие на 24 микрограма арсен на литър от РИОКОЗ забраниха консумацията на вода от чешмите в Меричлери. Поят ни като крави-с водоноски, каза още Русев и допълни, че въпреки предписанията оглушителните взривовете на кариерата на фирма „Каолин“ продължават и те ще сезираме съда в Страсбург. Ще искаме замерване и точните граници на кариерата. От фирмата казват, че работят на 180 дка, но ние сме убедени, че са над 300 дка, заяви Русев.

От инициативния комитет обявиха още, че застават зад лидера на ПК„Екогласност“ Емил Георгиев, въпреки че Районния съд в Димитровград го осъди за клевета и той трябва да плати глоба и обещетение в размер 20 000 лева.Те дори  организирали подписка в негова защита.

Делото бе образувано след изказвания на Емил Георгиев по време на протеста на жители на Меричлери срещу кариерата на Каолин. На митинга екологът казал, а журналистите го цитирали, че починалият наемател на басейна в Меричлери Петко Стойков бил заплашван от активиста на ГЕРБ Антон Вълков.

От инициативния комитет искат и оставката на кмета на Меричлери Ваня Савова.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини