От х:

Днес в x:

МБАЛ купува апаратура за пръв път от година

Част от апаратурата не е подменяна с години

Хасковската многопрофилна болница ще закупи нова апаратура за пръв път от повече от година. Това стана възможно след като в болницата бяха преведени 306 хиляди лева остатък от клиничните пътеки за юни и юли миналата година. Именно тогава МБАЛ понесе най-зверско рязане на бюджета, като областното лечебно заведение бе оставено да се оправя с 400-500 хиляди лева месечно. С обещанието за по късно плащане, до края на 2010-та правителството се издължи за есента. Юлско юнските остатъци изглеждаха прежалени. До тази седмица.

„Благодарение на тези 306 хиляди лева ще успеем най-накрая да купим някаква апаратура“ обяви управителят д-р Пандов. Откакто дойде на власт през ноември 2009-та, той така и не смогваше да задели нещо за техника, притиснат между плащанията към доставчици и погасяване на заварените колосални дългове на болницата. Въпреки това като цяло заплатите не се бавеха, отделен бе въпросът колко големи са те.

Електроенцефалограф, мамограф, компютърни монитори и друга необходима апаратура ще бъде закупена през следващите седмици. Към настоящият момент, болницата обслужва в срок задълженията си. Това скоро може да се промени ако не се остойностят клиничните пътеки на болните от Хепатит които преминаха през лечебното заведение. Според финансов разчет на Здравната Каса за януари, осигурените допълнително пари за МБАЛ Хасково ще се равняват на лекувани 70 пациенти. Само до момента преминалите хепатитни през инфекциозното отделение на хасковската болница надхвърлят 300 души.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини