От х:

Днес в x:

Съдът отряза кмета за шефовете на общински фирми

Хасковският административен съд остави без разглеждане жалбите на кмета Георги Иванов, с които той оспорваше решения на Общинския съвет. Става дума за сформираните комисии за избор на управители на общинските фирми „Обреден дом“ и „Тролейбусен транспорт“. С друго решение административните магистрати оставят без разглеждане и неговата жалба за комисиите за избор на управители на общинските лечебни заведения.

По първия казус съдът установява, че жалбата на градоначалника е недопустима, защото решението на ОбС не подлежи на оспорване. Съображенията магистратите са, че ОбС е едноличен собственик на капитала на общинските дружества и в неговите провомощия е да реши дали, кога и кого ще избере за управител на тези дружества. Упражнявайки правата си на собственик, ОбС не действа като административен орган, заключават съдиите.

По повод другата жалба на градоначалника – за общинските медицински заведения, мотивите на административния съд са същите. „Решенията на ОбС, издавани във връзка с обявяване на конкурс за заемане на длъжност управител на ЕООД, определяне на изисквания към кандидатите, документи и условия, комисия по провеждане на конкурса и датата за конкурса не са административни актове и не подлежат на контрол за законосъобразност по реда на административното правосъдие“, аргументират се съдиите.

И двете решения на хасковския административен съд подлежат на обжалване пред ВАС в седемдневен срок.

Мотивите, с които кметът Георги Иванов оспори тези решения на ОбС и ги върна за ново гласуване бяха, че в комисиите няма представител на общинската администрация. Свиканото извънредно заседание на ОбС през януари, на което трябваше да се гласува отново, не се състоя поради липса на кворум. Тогава кметът ги оспори в съда.

Освен тези две решения, кметът обжалва още две, по които съдът все още не се е произнесъл. Става дума за гласуваното от ОбС предложение до министъра на регионалното развитие, с което се искаше Плевнелиев да разреши отклонения от изискванията на закона за строежа на 8-етажна сграда на площад „Свобода“. Въпросният имот е на „Марса“ АД, в което акционер е бившият областен управител Христо Василев. Съображенията на кмета бяха, че не е представен идеен проект, за да се види какво точно ще се строи в центъра на града.

Последната жалба на градоначалника бе за промените в Наредбата за общинска собственост, които според него са били приети без предварително обсъждане в комисиите.

Тодор Кръшков





Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини