От х:

Днес в x:

Две държави искат румънска крадла, дават я на Австрия

Магдалена Бабо

Две искания за екстрадиция на румънката Магдалена Бабо разгледа днес хасковският окръжен съд. Едното е от Австрия, а другото – от Швейцария. Магистратите одобриха екстрадирането на румънката в Австрия и отказаха на швейцарците. Властите в двете държави я търсят за кражби.

Магдалена Бабо бе задържана навръх Нова година на Капитан Андреево на влизане в България. На 31 декември магистратите разглеждали мярката й за неотклонение по искането на австрийците, а на 1 януари – по другата европейска заповед по искане на Берн. Тя била спипана да краде в началото на февруари 2008 година във Виена, а в края на същия месец – в Женева. Румънката е заподозряна и в опит за банкова измама за 200 000 евро.

Според съда в Хасково приоритет има искането на австрийските власти, защото е подадено по-рано – през ноември 2008 година, докато швейцарците се усетили да я пуснат за задържане едва в началото на 2009-а. Освен това Австрия е член на ЕС, а Швейцария не е.

Румънката побъркала с капризите си охраната на ареста, научи Haskovo.net. Тя се оплаквала, че е болна, а когато й дали лекарства, не ги вземала. Тръшкала се, че иска свиждане, заплашвала със самоубийство. Униформените приеха с облекчение решението за екстрадиране на карпизната арестантка.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини