От х:

Днес в x:

Министър спасява царски орли от РИОСВ-Хасково

Министър Нона Караджова отмени Решение на Директора на РИОСВ - Хасково по жалба на Зелени Балкани. Казусът засяга ловната територия на двойка от световно застрашеният вид царски орел в района на защитена зона „Сакар”,близо до с.Щит.

Според решението на директора на РИОСВ – Хасково за изграждането на фотоволтаичен парк с площ над 34 дка на разстояние по-малко то 2 км от гнездото на защитената птица няма нужда от извършването на екологична оценка. Това е второто такова решение на РИОСВ –Хасково за този проект, като първото от 2009 г. също е било отменено по жалба на природозащитна организация.

Мотивите за решението министър Кнона Караджова и жалбата на природозащитниците са основани на нарушения на Закона за биологичното разнообразие, Наредбата за извършване на оценки за съвместимост и Директива 92/43/ЕИО за опазване на природните местообитания.

В района на защитената зона вече има одобрени редица инвестиционни проекти, за които не е изчислено общото отрицателно въздействие върху видовете и местообитанията предмет на опазване в зоната. При тези обстоятелства всяко ново инвестиционно намерение би следвало да бъде подложено на екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 2000.

Екипът на Зелени Балкани ще продължи да следи развитието на случая, тъй като дивите територии на Сакар са от огромно значение за опазване на редица редки видове като царският орел, малкият орел, белоопашати мишелов, лалугерът, ивичестия смок и много др.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини