От х:

Днес в x:

Кметът Иванов обжалва в съда три глоби от Държавен финансов контрол

Три жалби от кмета Георги Иванов за отмяна на наказателни постановления на агенцията за държавен финансов контрол разгледа днес хасковският районен съд. Глобите по тях са в различен размер, но и трите са свързани с различни нарушения на закона обществените поръчки. Според адвоката на кмета Иван Иванов обаче в нито един от трите случая няма нарушения и следва съдът да отмени актовете на държавния финансов контрол.

Първият акт на агенцията е съставен заради доставката на горива за автомобилите на общината. В залата стана ясно, че през 2007 година процедурата за възлагане на обществена поръчка е била прекратена. Сумата обаче е била по-висока от прага – 150 000 лева, над който възложителят е длъжен да проведе конкурс за възлагане на обществена поръчка. През следващата – 2008 година обаче общината сключва договор за доставка без търг. През следващата – също. За което получава акт за глоба от 1000 лв. Според адвоката Иван Иванов конкурс не е проведен, защото липсвали кандидати, видно от проваления търг през 2007-а. През 2008-а обаче не е направен дори опит за конкурс, за да се види дали отново няма да има оферти, контрира адвокатката Ковачева, представител на държавната агенция в процеса. По думите й глобата се отнася за 2008 година, когато не е имало обявен търг.

Втората глоба за градоначалника е заради ремонт на три отсечки от общинската пътна мрежа през 2007 година. Парите са били отпуснати от държавния бюджет за капиталови разходи. Кметът обаче е разделил парите на три и сключил три отделни договора с изпълнители. Според агенцията за държавен финансов контрол това е начин да се заобиколи закона, който изисква задължителен конкурс за суми над определен размер. Според защитата става дума за три различни обекта, на различни места и с различна нужда от ремонт. Държавният орган обаче твърди, позовавайки се на вещото лице в процеса, че и трите договора са еднотипни.

Третата глоба за Иванов е за сключен анекс съм договор за обществена поръчка, с който се увеличава сумата за изпълнителя. Адвокатът на кмета твърди, че това се е наложило поради увеличаване на държавно регулирани цени – като минимален осигурителен праг, размер на осигурителните вноски и т.н. които са нараснали значително през периода 2006-2008 година. Адвокатката на агенцията поиска време за отговор и трябва в двуседмичен срок да представи писменото си становище. Съдът ще се произнесе до месец и по трите жалби.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини