От х:

Днес в x:

Кмет потрошен в катастрофа. Марчев блокира сметките на общината? Преглед на регионалният печат

Хасковският бизнесмен Златко Марчев е предприел стъпки за да блокира сметките на общината, гласи  предположение на "Хасковска Марица". Изданието се позовава на неофициални източници, според които бизнесменът започва "стъпките" още от днес. Стига да има изпълнителен лист, той спокойно може да запечата авоарите на общината. Право за това му дават промените в член 519 и член 520 на гражданско процесуалният кодекс. Досега там бе записано, че сметките на държавните учреждения не могат да бъдат блокирани. След намесата на омбудсмана Гиньо Ганев, членовете бяха променени. Всеки кредитор на общината може да сложи катинар на собствените и приходи. Делегираните бюджети не се пипат.

Доста мераклии за блокиране на сметки трябва да има. За първото полугодие на 2010-та дълговете на общината към частни фирми бяха 6.3 млн лева. Те са към фирми на лица изключително близки до кмета Иванов-"Европът", "Анико", "Водно строителство", "Пътни строежи", "Марчела" и т.н. От тях собственикът/ неформалният поне / на "Европът" и "Марчела", Златко Марчев бе един от най-близките, който обаче наскоро се обърна срещу доскорошния си авер. Марчев не е бил открит за коментар.

Водещото заглавие на Марица обаче е друго-"Ниски цени вадят стопаните на протест". На тютюнджиите им плащат по 4.80 за кило второкачествен тютюн, които са малко пари, недоволстват стопаните. Самите те признават че нямат първокачествен, който се търгува по 7.38 килото. Щели да протестират и да палят бали с тютюн. Жалко за хорицата, но един от техните лидери Мюмюн Искендер им го каза миналата зима-няма начин да идват на крака да ти прибират реколтата и да ти дават такава цена която те оттърва. Звучи като в капиталистическо-социалистически виц. Шансът е да се групират по сдружения и да си търсят пазари и цени. Има доста изгодни.

"Спешните кабинети са недомислица" Това е плачът на джипитата от промените в наредбата за неотложната помощ. Иска се на всеки 50 хиляди души население по 1 денонощен кабинет. Че това била лоша идея, чухме вече от много лекари, макар че пациентите не мислят така. Поредният аргумент е, че в малките градове има само по 5-6 джипита които не стигат за групова практика с денонощен кабинет, както е изискването. Лекарите трябва да са поне 8. 11 стотинки на пациент също им било малко.

Денонощните кабинети категорично са добра идея. Със сигурност може да стане още по-добре изпипана ако и джипитата дадът някакво предложение по същество, вместо само да обясняват защо тази или онази реформа в здравеопазването не е добра.

"Разбиха канал за хероин Истанбул-София"-водещо на криминалната страница. Автобус е бил проследен от митница Свиленград до централна автогара София. Задържани са 4 наркомулета на по 20 и няколко години и хероин на стойност 400 хиляди лева.

Тема на броя-"Свиленград-новия спортен център на югоизтока" Звучи като нелеп виц, но ..... Само с две думи-спортната база и инфраструктура която имат в Свиленград редовно привлича за зимна подготовка грандове от ранга на Литекс и ЦСКА. Без повече коментар.

"Млад хасковлия загина, кметът Джуров потрешен", водещо на "Новинар Юг". 28 годишния Янчо Русев от Хасково издъхна на място след като неговият Мерцедес се заби в крайпътно дърво. Той е бил управляван от 22 годишният Георги Георгиев който е с тежка черепно мозъчна травма. С тях се е помлял и 53 годишният кмет на Славяново Йордан Джуров-баща на сумо шампионът Тодор Джуров. Кмета се е отървал най-леко само със счупен крак. Трагедията се е разиграла в 1 след полунощ между селата Иваново и Славяново. Обстоятелствата около катастрофата остават мистериозни.

"Стотици без лекар през уикенда"-челона "Новинар". Темата е същата-джипита, които не могат да разберат защо е необходима промяна в неотложната помощ. От футбола знаем че промени не се налагат когато мачът се развива успешно.  "Мачът" за здравето на българина обаче отдавна се насочва към катастрофален резултат и промените са наложителни. Въпросът е дали са уместни. Акцентът на "Новинар" е върху едно от следствията на промените в неотложната помощ-през почивните дни, жителите на малките населени места ще останат без дежурящи джипита.

"Омахаха ледената шефка" Шефката на ледената пързалка Красимира Кирилова е уволнена. Не била достатъчно добре организирана. Назначена е за управител на спортния комплекс срещу магазин Авеню.

"Покривът над главите на вундеркиндите капе" на 6-та и 7-ма страница. Става дума за състоянието на |ПМГ Хасково. Апелът е на неговата директорка Тодорка Милева. Елитното училище е с неуточнена собственост, неремонтирани фасади и таван. Макар че произвежда едни от най-добрите кадри в местното образование, условията са като в някоя западнала гимназия на село. Няма как да се направи ремонт ако сградата остане държавна, но не се и прехвърля на общината каквито бяха обещанията.

"Григор на 5 места от Топ 100" на спортната страница. Вестникът явно е почнал обратно Броене на световната ранглиста. Докато Гришо стигне №1 по тенис, колко ли заглавия ще се изпишат. Между другото хасковлията е в устата на цяла България с влизането си в основната схема на австралийското открито първенство по тенис.  Може би само в Хасково не се говори толкова за момчето. Имаме цели 5-ма по-добри спортисти от него. Дано се сещате кои са.

Това бе по-интересното от днешната преса.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини