От х:

Днес в x:

ВиК под фекална атака. Праща техника в Махалата

Спасителна мисия пред блок 42

Административната сграда на водното дружество в Хасково се отзова под приливна вълна от канализационни води, щедро извиращи от легендарния цигански блок 42-ри. Струящите от три шахти води с фекалии хванаха като във вилка „водните“. Единият поток се понесе по улица акация и „обходи“ ВиК-то отдолу, а другия тръгна покрай плоковете 26 и 27 на Орфий и се появи отгоре. Току пред главния вход.

Озовали се във воняща ситуация, държавното дружество спешно изпрати моторизирана техника към първоизточника. Няколко камиона и специализирана машина цяла сутрин продухваха шахтите. Изкараните от тях боклуци със сигурност отказаха от обяд 10-ната техници. В шахтите бяха открити парцали, остатъци от битови прибори, дъски камъни плочи и пръст. За пореден път бе констатирано че възвратните клапани на съоръженията работят добре, но системно се запушват от живущите в блока. „Сякаш го правят нарочно“ чудеше се един от техниците.

Въпреки високотехнологичният 21-ви век, се оказа че човешката сила е незаменима. Самопожертвователен доброволец от ВиК се спусна на дъното на една от шахтите и почна с лопатка да изгребва нещата които се намираха там. Дори предизвика възхищението на свикналите на всичко роми. Две малки джипсита спонтанно му изръкопляскаха -“Браво батьо“. Вдъхновен от геройската постъпка, местният шериф „покани“ ВиК-то в мазетата на блока-имало вода до кръста. С което заслужи спонтанната благословия на ръководителя на екипа. ВиК проблемите в блоковите пространства са грижа на самите обитатели. Те трябва да си платят за изчистване на мазетата и на шахтите пред блока. Никой обаче не си правеше илюзиите че ще получи пари от тамошните обитатели. Всички разходи остават за наша сметка. Тоест за всички други плащащи абонати.

Средно по веднъж на два-три месеца се прави мащабно продухване на шахтите пред блока, уточниха от дружеството. В условията на хепатитна епидемия в Хасково дори е за предпочитане и по-често. Не че някой от блок 42 се притесняваше от хепатита. От там нямало нито един болен.

Г.Христов

Незнаен герой на нашето време
В някои ситуации човекът е незаменим
Освен с хигиена, ромите се уредиха и със сеир
Местният шериф показва какво трябва да се чисти. Размина му се
Цял предиобед за чистенето на три шахти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини