От х:

Днес в x:

Месарниците в областта пред фалит, пускат в неплатена

Мръвките остават по складовете

Ако забраната на РВМС за търговия с месо и месни продукти се запази, то отиваме на дръвника. Около това становище се обединиха част от месопреработвателите в региона по повод наложените от ветеринарната инспекция ограничения в търговията с месни и млечни продукти, заради опасност от шап. От днес забраните влизат в сила, като касаят само износът на тези продукти от областта. Вносът от други краища на страната е разрешен. Нещо което месопреработвателя Тодор Нолев нарече безсмислено.

„Когато има шап се дезинфекцират гумите на автомобилите и целите автомобили, които преминават през евентуално шапно огнище. Ако в Хасково сме такова, как така КФМ и Сачи ще могат да влизат и излизат? Та после те ще разнесат заразата“ чудеше се Нолев. 80% от неговия бизнес е извън хасковско. Само за тази сутрин са отпаднали поръчки за Стара Загора, Първомай и Златоград. Загубите ще са огромни. „Ако работим 5 дни в седмицата, сега при свиване на производството ще имаме работа само за 1 ден „ коментира Нолев. В предприятието обмислят да пуснат хората в отпуска. Платена или неплатена тепърва ще се решава. Заедно с Йордан Иванов от димитровградският „Лотос“, Нолев обмисляше да поема днес за София за спешна среща с министър Мирослав Найденов. Свиква се съвещание на асоциацията на месопреработвателите.

Забраната за търговия ще се отрази още по-тежко в предприятията направили инвестиции за въвеждане на стандарта Стара Планина. Тежко са ударени и фермери които отглеждат животни по екологичен начин. Всички те са теглили кредити, които сега не могат да обслужват. „Ами ако работим с месо от чужбина?“ илюстрира абсурдът на забраните местен месопреработвател.

Макар да не се заявява открито, в средите се шушука че това е удар по местният бизнес. Особено с разрешения внос.

На същия хал са и млекопреработвателите. Млечните продукти дори имат много по-малък срок на годност от месото, което може да бъде съхранявано успешно повече от година.

Г.Христов

Бусовете на Нолев стояха пред цеха. Поръчките отпадат
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини