От х:

Днес в x:

Общински съветник: мераклии ламтят за спортните имоти

Иво Димов и Силвия Тенчева се опитаха да намерят решение за спасението на хасковския спорт

Има голям интерес към спортните бази в хасковска община. В това се опита да убеди спортните клубове общинският съветник Красен Ангелов. Има поне по по двама трима желаещи на зала, категоричен бе Ангелов на среща на хасковския спорт с депутата Иво Димов. Тя бе заради така наречения „хасковския казус“. Той дойде от безвъзмездното ползване на спортните бази от клубовете и закона за общинска собственост, който забранява това. Клубовете трябва да плащат наем за залите, обяви миналата година кмета Иванов.

Това не е съвсем така според юристите на спортното министерство изразено от депутата Димов. Клубове които обитават базите си повече от 10 години, могат и за в бъдеще да ги ползват безплатно. Това гласи скорошно приетият член 50 А от закона за спорта.

„Да, ама ако има повече от един желаещ за базата, се отива на търг. А за всяка база в общината има заведени поне по 2-3 молби“ опонира Красен Ангелов. „А ние нямаме пари да се явяваме по търгове“ допълни Георги Ривов- президентът на каратисткият Аида Нет Ва до рю.

Според изискването обаче, за ползване на спортна база може да кандидатства само спортен клуб. На въпрос на haskovo.net кои са клубовете които ламтят за залата на хандбалистите или на бадминтонистите например, не бе даден отговор за да „не се правят интриги“. После Ангелов допълни-за хандбалната зала няма желаещи. За кои други зали има не стана ясно. От друга страна спортните клубове в общината не са се увеличили, а с настоящият брой те се побират перфектно.

„Какво пречи като има и други желаещи да си изготвим график за съвместно ползване. Що трябва да ходим на търг“ зададе резонният въпрос президентката на хандбала Марияна Стаматова. И даде пример: в момента се редуваме с тениса за ползване на залата. Няма проблеми.

За останалите клубове има поне три практически начина за решение на проблема. И те са в ръцете на общинският съвет. Първо, той може да преобразува стадиона от публична общинска в частна общинска собственост и да го дава както намери за добре. Иво Димов изрази съмнение, че такова предложение ще бъде обсъждано, защото общината ще понесе обвинения, че иска да продава имота. Най реалистично е да се копира модела на Варна. Там местният парламент е приел специална наредба за спорта, където регламентира безвъзмездното ползване на базите от клубовете. Възникна леко комична ситуация. На директен въпрос: законно ли е това, депутатът отговори „полузаконно“. Просто наредбата е подзаконов акт и не може да противоречи на закон, като този за общинската собственост.

Третият вариант е минимална промяна в член 49-ти от закона за спорта, която Иво Димов лично се зарече да инициира. Като всяка променя на закон обаче, и тази ще отнеме поне 5-6 месеца. Време което хасковският спорт няма, защото договорите за ползване на базите изтичат през март.

Г. Христов

Красен Ангелов: Много ламтят за спортните имоти
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини