От х:

Днес в x:

Хасковски войнички ще пазят мира в чужбина

12 % от хасковският гарнизон са жени

5 000 км от столицата на Европейския съюз - Брюксел, ще е обхватът на действие на специалния военен контингент на ЕС за мисии в чужбина. Тази година специалната тактическа мироопазваща рота на Съюза ще е сформирана от хасковския гарнизон. Това обяви командирът му подполковник Данчо Николов на среща с медиите по повод началото на военната учебна година.

Рота „Хелброк“ ще брои 130 души, набрани изцяло от хасковските поделения 52740 и 54050, базирани на Кенана. Тя ще бъде сформирана и обучавана от началото на годината до юли, когато застъпва на бойно дежурство. В случай, че възникне нужда да се усилят мироопазващи сили на ЕС в различни точки на света или да се намесят военни части на други места, хасковлии ще бъдат изпратени незабавно. По регламента на ЕС - в радиус от 5 000 км.

Възнагражденията на участниците в ротата ще зависят именно от изпълнение на извънредни мисии. Тоест докато са на бойно дежурство в България, ще получават само обичайните за българската армия заплати.

През април ротата ще участва на учение в Гърция.

Сформира се и още една мироопазваща рота - “Алтея“. Тя ще брои 120 души само от поделение 52740 /пехотното/ без участие на зенитчиците от 54050. От средата на годината тя ще застъпи дежурсво в Босна и Херциговина в състава на многонационалните мироопазващи сили КЕЙФОР. Тази година афганистанска рота няма да бъде сформирана.

Хасковският гарнизон е едно от само трите поделения в страната, които подготвят и изпращат задгранични военни контингенти за мисии в чужбина.

Г.Христов

Хасковските военни ще изпълняват мисии в радиус от 5 000 км
Областният Румен Данев поздрави бойците от хасковският гарнизон
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини