От х:

Днес в x:

Нито един ресторант не е в час с тютюнопушенето

Ресторантите хитруват, като използват конструктивното си разделяне на сепарета, твърди д-р Александров

Нито един от проверените за три дни ресторанти в Хасково и Свиленград не отговаря на новите изисквания в наредбата за тютюнопушене на обществени места. Това констатира д-р Иван Александров от Дирекция опазване на общественото здраве в РИОКОЗ. От понеделник до днес са проверени 21 хранителни заведения в областния град и 16 в митничарския.

По изискванията на променената от декември наредба, ресторантите трябва да са или за непушачи или разделени с непроницаеми прегради на две отделения. По голямото-за непушачи.

„Опитват се да минат метър“ коментира д-р Александров. Някои от ресторантите използват конструктивното си разделение на две зали под предтекс че спазват изискването. „Трябва да имат табелки че пушенето се забранява. Че в зоните за пушене не се допускат непълнолетни. Трябва да имат съвременна и достатъчна вентилация в зоните за пушене“ изброи Александров. Все пак призна че в някои заведения има чисто архитектурни проблеми-витите стълби например. Затова РИОКОЗ Хасково дава още 1 месец гратисен срок на собствениците да направят нещо по-въпроса. После почват с глобите, които стигат до 5 хиляди лева.

Заведенията до 50 квадрата, не са задължени да правят инвестиции. Но трябва да изберат-само за пушачи или за непушачи. „50 квадрата търговска площ, не цялото място използвано от барчетата“ уточни д-р Александров в отговор на въпрос на Haskovo.net. Така, на практика в тази графа минават всички сладкарници, баничарници и квартални кръчмета. Собствениците им обаче ще могат произволно да увеличават местата за клиентелата си през лятото, когато времето се затопли и се заизкарват масички отвън. Има много неуточнени неща, изработили сме 25 въпроса към министерството, които засягат подобни тълкувателни ситуации, признаха от РИОКОЗ.

Г.Христов

Повсеместно липсват ето тези табелки
В част от барчетата има напредък
При други-само имитация на мерки
Д-р Иван Александров
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини