От х:

Днес в x:

Шест затъмнения ще има през 2011 г.

Жителите на Земята ще бъдат свидетели на шест затъмнения-четири слънчеви и две лунни, през 2011 година, предаде КРОСС.

Първото слънчево е съвсем близо - на 4 януари. При максимума му, който ще бъде в 8,51 по Гринуич, Луната ще закрие слънчевия диск 86%. Явлението ще може да се наблюдава от жителите на Северната и западната част на Русия, Швеция, Финландия, Прибалтика. Следващото слънчево затъмнение ще бъде в началото на юни.

За трети път слънцето ще бъде затъмнено в началото на юли, а последното слънчево затъмнение за тази година ще бъде в края на ноември. Тогава то ще бъде „антарктическо" и този път ще бъде почти пълно. Луната ще закрие небесното ни светило почти 90 %, но уникалното явление ще може да бъде видяно само от Антарктида.

Първото лунно затъмнение за тази година ще бъде още в средата на януари. Необикновеното явление ще могат да видят хората от Индия, Близкия Изток, Африка и южна Европа.

В средата на декември ще бъде второто лунно затъмнение, което ще е и последното за 2011 година. То ще може да се наблюдава от почти всяка точка на Евразия и Австралия, а също така в северозападната част на Северна Америка.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини