От х:

Днес в x:

Софиянци събориха местни налози в съда

При откриването на новата сграда на хасковския административен съд дойде тогавашният шеф на ВАС, сега омбудсман Константин Пенчев. Теодора Точкова е вдясно на снимката

Административният съд в Хасково отмени текстове от наредбата за местните данъци и такси като незаконни. Решението на магистратите е от 13 декември и е публикувано на сайта на административния съд. Делото е образувано по жалба на софийската рекламна фирма „Метрополис Груп“ АД. Софиянци протестират срещу това, че общината им искала месечна такса за поставено на частна сграда рекламно пано. За монтирането на рекламата вече било издадено разрешение от администрацията, но по-късно от тях поискали да се плаща всеки месец. Според фирмата това е незаконно, защото не може да се иска месечна такса за ползването на нещо, което не е общинска собственост. Рекламистите искат да се отменят някои точки на чл. 40 от Наредбата като незаконни. В тях се казва, че за издаване на разрешение за поставяне на външна реклама, табели, надписи, траспаранти и др., се заплаща месечна такса. За сгради – общинска собственост 15 лв. на квадратен метър, а за такива, които не са общински – 10 лева на квадрат на месец. Този член е бил добавен към наредбата през декември 2006 година.

Аргументите на фирмата са, че разрешението за поставянето на рекламното пано е еднократен акт и за него не може да се иска такса всеки месец.

Съдебният състав, председателстван от шефката на Административния съд в Хасково Теодора Точкова, намира възраженията на софиянци за основателни. Освен това магистратите припомнят императивното изискване на Закона за местните данъци и такси, че размерът им се определя „въз основа на необходимите материално-технически и административни разходи по предоставяне на услугата“. Магистратите обаче не открили никаква обосновка за разходите при гласуването на този текст от Общинския съвет.

Така мотивиран, хасковският административен съд отменя чл.40, т.10а, т.11 и т.11а от Наредбата за местните данъци и такси.

Публикуването на съдебния акт на сайта на съда означава, че той не е бил обжалван и е влязъл в сила.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини