От х:

Днес в x:

Онкодиспансерът до стената-искат му изотопен център

Новите медицински стандарти изправят до стената хасковския онкодиспансер

За да се трансформира онкодиспансера в Специализирана болница за активно лечение,СБАЛ, той трябва да има свой изотопен център. Абсурдното според лекарите искане е условие за оцеляването на лечебното заведение. Преструктурирането на диспансера, който лекува онкоболните от хасковска и кърджалийска областти, тече в момента. Надявам се скоро всичко да е ОК, каза шефът д-р Венко Балабанов.

Откриването на изотопен център обаче е мисия невъзможна. Трябва изключително скъпа и специфична апаратура. Трябват радиолози. В Хасково няма такива. Трябват анестезиолози. Дори и в областната болница имат остър дефицит от тях. Плюс поне двама хирурзи със специалност в онкологичните заболявания. И за тях е валидно „търси се“.

Финансовите параметри при които ще оцеляват диспансерите от този вид, също са неясни. Досега се плащаше на преминал болен. Сега касата ще остойностява всяка дейност извършена на пациентите-скенер, ехограф, хормонални изследвания. От министерството на здравеопазването официално се похвалиха че прегледите за рак на гърдата и рак на простатата ставата задължителни и безплатни за хората над 50 години. Промяната е заложена в наредба №39 на МЗ. Практиката показва че и сега те са безплатни. Просто вместо целево субсидиране от министерството, прегледите ще се плащат от Касата. А пациентите пак ще си пътуват до най-близкия изотопен център-в Стара Загора. Просто защото създаването на такива структури не става от днес за утре.

Лечението по касата обаче също поражда много въпроси. Например хормоните, осигурявани досега безплатно от Диспансера, ще се купуват с рецепта по каса от аптеките. От два месеца обаче касата не плаща на фармацевтите за рецептите си. И поради липса на оборотни пари, аптеките не закупуват скъпите лекарства. Всеки от жизненоважните хормони обаче струват по 500-600 лв и вероятно ще са първите които ще отпаднат за закупуване при свиване бюджетите на аптеките.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини