От х:

Днес в x:

МВР: До 2 бона глоба за нелегална пиратка

В Хасково се предлага разнообразие от пиратки

От 500 до 2000 лева е глобата за търговци, които продават пиротехнически изделия на открито, в нестандратна опаковка, без инструкция на български език или без сертификат от производител, напомнят от МВР Хасково. От полицията предупреждават и гражданите, че употребата на пиратките не е съвсем безопасно развлечение. Когато се използват в нарушение на инструкциите приложени към тях, могат да предизвикат различни наранявания. Трябва да се знае, че пиротехнически изделия с увеселителна цел не са невинна играчка, а взривни вещества по смисъла от Закона за Контрол над взривните вещества, огнестрелните оръжия и боеприпасите и са поставени под разрешителен режим, контролиран от органите на МВР.

Кой и как има право да търгува с увеселителни пиротехнически изделия: - Търговията с тях се извършва от търговци по смисъла на търговския закон въз основа на издадени разрешения от полицията, на чиято територия ще се извършва дейността. Търговците трябва да разполагат със специално проектирани, изградени, узаконени и въведени в експлоатация за този вид изделия складове и магазини.

- Абсолютно е забранено по смисъла на Закона търговията с тези изделия да се извършва на открито - по базари, сергии и павилиони.

Звената за контрол на общоопасните средства вече са започнали проверки в търговските обекти за продажба на пиротехнически изделия без съответните разрешения, в нестандартни опаковки, без сертификат за качество, издаден от производителя или без инструкции за употреба на български език.

От МВР припомнят на гражданите, че законът изрично забранява хвърлянето и възпламеняването на бомбички, пиратки и други гърмящи пожароопасни стоки на обществени места - училища, църкви, базари, дискотеки, заведения за развлечение и хранене, обществен транспорт - включително и в новогодишната нощ. Всички публични мероприятия в празничните дни ще бъдат охранявани от полицейски служители и естествено – ще бъде засилен пътния контрол.

Ако все пак решите да използвате в Коледната и Новогодишна нощ пиротехнически изделия с увеселителна цел, МВР съветва:

- закупете ги Вие, съхранявайте ги грижливо до празничната вечер и внимавайте да не попадат в ръцете на Вашите непълнолетни деца.

- Споделете това удоволствие с децата си, но не им разрешавайте сами да ги употребяват.

Нека си пожелаем спокойни празнични дни, изпълнени със споделена обич и добро настроение, ако все пак нещо помрачи празничното Ви настроение, не забравяйте, че на тел: 166 и тел.112 дежурят хора, готови да ви помогнат, припомнят от областната дирекция на МВР.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини