От х:

Днес в x:

Кметът Иванов: Ще вкарам ОбС в съда

Георги Иванов

- Господин Иванов, в общинския съвет в Хасково вече има ново мнозинство, което пък е против Вас.

- Да. Сега искат да променят редица наредби, които ще доведат до проблеми, дори до блокиране на работата. Но аз това няма да го допусна. Имам своите лостове да не позволя това да стане.

- Какви лостове?

- Законът ми дава право да оспорвам решения на общинския съвет и да ги върна за прегласуване. Ако отново се гласува по същия начин, вкарвам съответното решение в съда. Оттам нататък знаем какво става – чака се по няколко месеца.

- Това не е решение.

- Напротив. Защо да не е? До произнасянето на съда си е в сила старата наредба. Може ли сега например да се тръгва към намаляне на промилите за такса смет? След като нещата са регулирани, ясно е, че необходимите средства са толкова. Много общини тръгнаха да свалят промилите преди време, а сега се чудят как да ги вдигнат, защото виждат, че парите не стигат.

- Аз не знам да има предложение за сваляне на промилите за такса смет.

- Ще има, ще има. И други работи ще има. Ето сега например съм внесъл предложение за сваляне на цената на паркинга до XXI в. заради БИЛЛА, които заявиха, че биха участвали в търг. Имаме официално писмо от тях. Искам цената на терена да се намали и да стане нормална за днешната пазарна ситуация. От мнозинството вероятно отново ще се опитат да бламират това предложение. Това ще нанесе два удара. Първо, че няма да има БИЛЛА. Те, повтарям, ще участват на търг, така че може и друга фирма да се появи, нищо не се знае. И второ - тези два милиона, които ще вземе общината от продажбата, ще позволят да се разплатят някои задължения – отопление, храна на децата.

- Появиха се мнения, че теренът на паркинга е недостатъчен за хипермаркет от типа на БИЛЛА – няма да има място за магазина и за паркиране.

- БИЛЛА имат няколко варианта за магазини. Имат и по-малки заведения. Не е задължително там да се продават хладилници и домакинска техника. Такива магазини си имаме. Доколкото разбирам БИЛЛА ще прави магазин за полуфабрикати, хранителни стоки, козметика, напитки.

- Този паркинг обаче се появява и в друга докладна за същата сесия. Фигурира в списъка с общинските имоти, с които да се погасят задължения към няколко местни фирми.

- Че какво лошо има в това? Това че предлагаме „дълг срещу собственост“, не означава че непременно ще стане. Това е препоръчително. Въпрос на преговори, може и да не стане.

- Мнозина обаче видяха уловка в това предложение, защото сред фирмите има и такива на общинския съветник Златко Марчев. Дори самият той да не гласува, има влияние сред неколцина съветници и по този начин ще определя цена на имот, който евентуално ще му бъде предложен срещу дълга на общината към него.

- Е, нали не мислите, че съм в комбина със Златко Марчев в момента?

- Не става дума за комбина, а по-скоро за провокация.

- Е, дори да е провокация. Какво лошо има. Значи, ги умея тези неща. За мене е важно друго – че и в двата случая ще успея да намаля дълга на общината. Защото освен тези два милиона за продажбата на терена – 400 евро на квадратен метър, плюс режийните, идват и такси за прехвърляне. Това е една много добра сума за общината в края на годината. Или в началото на следващата.

- Добра сума, но ако се гласува в ОбС. Което пак ни връща на темата за новото мнозинство. Защо се получи такъв обратен завой година преди изтичане на мандата?

- Много просто. Обявих, че няма да се кандидатирам за нов мандат. Тоест, локомотивът спира на гарата. И вече няма да дърпа вагоните, тоест – тези съветници, които влязоха в ОбС благодарение на мен, че ги издърпах. И понеже старият локомотив вече няма да ги дърпа, вагоните трябва да се прикачат към друг. И за да си намерят нов локомотив, трябва да демонстрират пренебрежение към стария. А аз не съм долюбван от никоя партия в Хасково. Ето обяснението.

- Доста е грубо, ако е така.

- Ами грубо е. Аз също го казвам грубо.

- Напротив, казахте го доста дипломатично.

- Така ли? А пък често са ме упреквали, че съм бил дюлгер в изказа си. Но, като оставим шегата настрана, нещата наистина са груби.

- „Европът“ на Златко Марчев ли е?

- Не знам на кого е „Европът“. Аз контактувам с Кузман.

- Много хора, които съм питал къде работят, казват: „При Златко Марчев“ в „Европът“. По документи обаче излиза друго.

- Вероятно е на Златко Марчев. Но не е на кмета, каквито приказки пък аз съм чувал.

- Тогава да отидем на „Сити път“. Тя на кого е?

- На този, който я е регистрирал.

- Лично съм чувал хора, които, попитани къде работят, казват: Във фирмата на сина на кмета - „Сити път“. Затова питам.

- Това си е техен проблем. Фирмата е на Кирчо, сина на професор Проданов. Истина е, че със сина ми Станислав са приятели и са често заедно. Какво лошо има в това? Фирмата многократно е набеждавана, че е на кмета, затова многократно е проверявана. Дори в момента й тече проверка, доколкото знам. Инспектори от Държавен финансов контрол дори се качвали по стълбовете с вишка, за да проверяват дали крушката е сменяна или само е описана в документите. Броиха лампа по лампа, всичко си излезе.

- А цената? Прави впечатление, че за пет години сумата за поддръжка на уличното осветление скочи 20 пъти.

Защото през тези години подменихме цялото улично осветление в града. И стълбове сменихме, и лампи. И, което е най-важното, подменихме всички елементи на управлението му – часовници, светлинни диоди и друга техника. Включихме и селата, тоест разширихме кръга на подръжката. Отидете в някое село да видите. Аз снощи минах през Клокотница, грееше като градски булевард. Ами питайте колко пари им взеха на Димитровград за подмяна на осветителните тела. Мисля, че беше още по времето на Хаджииванов.

- Но сравняването на разходите за улично осветление на някои сходни градове като Пазарджик например, показва, че ние плащаме многократно повече.

- Хайде да не се сравняваме с други градове. Хасково е уникален град. Ами идете в Пазарджик и вижте как е там. Пак казвам – нещата се проверяват от съответните органи. Ако има нарушения – се носи отговорност.

Но нека кажа и нещо, което ме впечатли тази сутрин. Заглавие във вестник - „Отрязаха най-богатия българин от лампите на Хасково“. Нека поразсъждаме малко, от чисто морална гледна точка, по-морално ли е на най-богатия българин да му даваме още? И той да печели и да отиде да плаща данъците някъде си? Не е ли по-добре тези пари да останат в Хасково? Винаги от две фирми бих предпочел местната. По същата причина преди време защитих и хасковския консорциум на търга за 10-те милиона. А след като Златко Марчев е толкова против мене, защо не излезе от консорциума? Нека да каже: Аз Иванов толкова го атакувам, няма да работя на неговите обекти. Защо не покаже гордост? Защото консорциумът не може да го изхвърли, той е вече регистриран. Нека Марчев да излезе и да каже: Предоставям обекта си на друга фирма.

- Не може да излезе по простата причина, че не е в него. По документи фирма „Европът“ не е на Златко Марчев.

- Как не е в него? Аз досега мислех, че той е собственик. Тогава нека който е, да излезе.

Интервю на Тодор Кръшков

Кметът Георги Иванов вече си обучава заместник. Защо общината притежава църква, параклис, камбанария – четете в продължението на интервюто утре.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини