От х:

Днес в x:

Каолин откри частно ЖП за 2 млн лева

Константин Ненов, Стефан Димитров и Димитър Ангелов прерязват лентата

Минният гигант Каолин откри своя ЖП линия, която ще свързва фабриката им по  добив и преработка на инертни материали край Димитровград, с националната пътна мрежа. Днес лентата пред 750 метровото трасе бе срязана от председателят на надзорния съвет на Каолин Константин Ненов и кмета на общ. Димитровград Стефан Димитров.

Пред журналисти, изпълнителния директор Димитър Ангелов каза че проектът е на стойност 2 млн лева и се е осъществил за две години. Според него, главната цел е екологическа. Вместо с огромни камиони които замърсяват околната среда и повреждат пътищата, суровината ще се транспортира с влакове. Така е и икономически изгодно, особено в дългосрочен план, каза Ангелов.

Изгодата в дългосрочен план ще дойде и от изграждането на сероочистващата инсталация за димитровградския ТЕЦ. Както е известно, добиваният варовик има огромно приложение в електроцентралите работещи с въглища.

Досега основни потребители на продукта добиван от кариерата край село Крум бе ТЕЦ Марица-изток 3.

Денят за откриването бе избран за да съвпадне с 5-тата годишнина от стъпването на „Каолин“ в Димитровград. За периода, минният гигант инвестирал 15 млн лева. Открити са 200 работни места.

Считат себе си за най-екологично чистата компания за минен добив в страната.

От следващата година ще засаждат в Димитровград „ Алеята на новия живот“. За всяко новородено в града ще се посажда по едно дърво, зарече се Ненов. С тази идея, председателят на надзорния съвет подари на Стефан Димитров умалено копие на бъдещата алея.

Г.Христов

Линията е дълга 750 метра и струва 2 млн лева от парите на Каолин
Трасето дава директна връзка от Кариерата и фабриката край крум, за националната железопътна мрежа
В Димитровград ще садят "Алеята на новия живот"
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини